Redaktionsbloggen e

Minns du första gången?

Publicerad 2019-09-04

Det är något alldeles speciellt att gå på en bilutställning eller bilträff för första gången.

Det är ju bilintresset som för en dit och alla ens sinnen går på högvarv när man ser inte en, inte två, nej – hur många balla bilar som helst!

Jag hade nog nätt och jämnt fyllt tvåsiffrigt när hockeyrinken i Karlskrona tömdes på is och bilar flyttades in. Minns att jag gick som i trans. Jag som trodde att ombyggda bilar och sportbilar bara fanns i tidningarna jag läste, men här stod de mitt framför mig i verkligheten!

Drömbilen just den veckan var Nissan 300ZX, den dubbelturboförsedda och teknikladdade Z:an som vid den tiden var ganska ny. Och nu stod den där.

Jag hade pluggat alla fakta om bilen och jag hade sett den i alla ­vinklar på stillbild. Jag satt nervöst  genom ­varenda minut av ­Trafikmagasinet, i hopp om att Christer ­Glenning ­åtminstone skulle komma med tomma läskbackar och dissa rostskyddet på Nissans vackra sportbil.

Så jag tittade mig omkring. Den var ljusgul, minns jag. Svart skinn­inredning. Öppnade dörren. Klick.

Så här nära hade jag aldrig kommit drömmen. Det knarrade gott när jag parkerade mig i förarstolen. Sorlet i mässhallen försvann, det blockerades för nu satt jag ju där. Fingrade lite försiktigt på ratten och började sakta räkna på veckopengen.

Då tog en hand tag i min arm. Svarta ögon. Aj aj, man skulle visst inte provsitta, förstod jag. Särskilt inte om man än så länge bara hade veckopengar att förhandla med.

Det kunde ha slutat där, men kärleken till bilar visade sig vara omöjlig att rubba. Första gången jag åkte till Elmia (nej, inte för husvagnsmässan), första gången på Vallåkra­träffen, första gången på En dag på Strippen – alla intryck, alla bilar och alla människor har satt spår.

Man kan bli avtrubbad av olika skäl men en bilträff ger alltid energi. Har man väl börjat är det svårt att hålla sig borta från dem, kan man säga. Det finns alltid något nytt att se och något att inspireras av!


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se