Nyhett e

50-årskalas för Porsche 914

Publicerad 2019-05-29

Porsche 914 firar 50 år. Biltillverkarens eget museum i Stuttgart bjuder in till en fullspäckad dag för att fira modellens jubileum. Exklusiva panelsamtal med racingförare, ingenjörer och designers kommer att avlösa varandra under dagen.

Den 2 juni kommer över 120 privatägda Porsche 914 delta i evenemanget på museet i Stuttgart. Under dagen kommer utställningen ”50 Years of the 914 – Typically Porsche” gå av stapeln. Utställningen är dedikerad till Porsches bilmodell som blev en succé under 1970-talet.

Utställningen kommer att visa bilmodellens alla sidor inklusive skillnaderna mellan den fyrcylindriga motorn från Volkswagen och Porsches egen sexcylindriga motor. Även den allra första 914 som byggdes kommer att visas upp. Utställningen håller öppet fram till den 7 juli.

I mitten på 1960-talet samarbetade Porsche tillsammans med Volkswagen och resultatet blev en låg sportbil med en mittmotor. Som tidigare nämnt kom modellen med en fyrcylindrig motor från Volkswagen. Modellen kallades 914/4 och marknadsfördes som en VW-Porsche. Den andra modellen fick en sexcylindrig motor från Porsche, kallad 914/6.

De olika modellerna blev väldigt populära, speciellt hos den yngre köparkretsen. Idag rankas modellen som en av de bäst säljande sportbilarna i världen.


Matilda Falk

bilsport@bilsport.se