Nyhett e

50 James Bond-bilar när James Bond firar 50

Världens mest kända hemliga agent fyller 50 – plus de 35-40 år James Bond borde ha varit när filmen Dr No hade världspremiär 18 januari 1962 givetvis.
Inför detta jubileum har Brittiska The National Motor Museum lyckats samla ihop 50 fordon som alla har haft en framträdande plats i något av de 22 officiella äventyr Bond haft sedan 1962.

Publicerad 2011-10-25

Den 18 januari har det gått 50 år sedan den första officiella Bond-filmen hade världspremiär.
Casino Royale från 1954 med Barry Nelson som den nu världsberömde hemliga agenten räknas inte till de 22 officiella filmerna om James Bond.

Något som blivit synonymt med Bond är de balla prylar han – och för all del även oppositionen – har till sin hjälp. Till dessa räknas inte minst de fantastiska bilar och andra fordon som haft framträdande roller.
Detta har brittiska The National Motor Museum tagit fasta på och har till den 18 januari lyckats samla ihop inte färre än 50 av dessa fordon för en jubileumsutställning. Det är den hittills största utställningen av Bond-fordon som någosin genomförts och har gjorts möjlig genom ett samarbete med EON Productions.

Bland de kända fordon som ingår hör givetvis en av de synnerligen specialutrustade Aston Martin DB5 som Bond rattat vid ett flertal tillfällen efter att den introducerades i Goldfinger 1964. Från samma film kommer även den Rolls Royce Phantom III -37 som oppositionen Auric Goldfinger lät sig skjutsas omkring i, rattad av Oddjob och som påstods ha en kaross tillverkad av guld, i syfte att smuggla den ädla metallen ut ur Storbritannien till ett gjuteri i Schweiz.

Bonds näst mest kända tjänstebil är den Lotus Esprit S1 som kunde transformeras till ubåt. Den finns också med liksom den microjet Bond flög i inledningsscen till Octopussy. Även bilar från filmer där Bond genomgått generationsskifte med avseende på skådespelarna finns med, som den fjärrstyrda BMW 750iL från Tomorrow Never Dies och det ”cellofodral” Bond använde som pulka för att korsa gränsen till Österrike.

2012 är också ett jubileumsår för mueséet självt, vilket firar 40 år.


Johan Eriksson

bilsport@bilsport.se