Nyhett e

510 hk Stelvio Quadrifoglio – här är svenska priserna

Publicerad 2017-11-06

Vill man köra världens snabbaste suv runt Nürburgring är det nu möjligt – försäljningen av Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio har just påbörjats på svensk mark. Med 2,9-liters V6 biturbo på 510 hk/600 Nm och fyrhjulsdrivning!

Svenska priserna börjar på 814.900 kronor, och för de pengarna får man en suv som kör ifrån många sportbilar på kuppen. 0-100 går på ynka 3,8 sekunder, och topphastigheten är 283 km/h. Kupén är fylld av lyx och material som kolfiber, läder och Alcantara, och modern teknik bakom en 8,8-tums pekskärm.

Det är ingen tjockis det handlar om – den väger in på jämförelsevis låga 1.830 kilo tack vare brett användande av lätta material. Drivaxel i kolfiber, aluminium i motorn och upphängning, bromsar, dörrar, motorhuv likaså. Det som väger är placerat centralt långt ner i bilen, och allt sammantaget gör det att bilen är den med bästa vikt/effekt-förhållande i klassen; 3,6 kilo per hästkraft. Dessutom den med högst effekt per liter cylindervolym, 176 hk per liter.

Chassijobbet är omfattande med ett Torque Vectoring-system som kan bromsa eller accelerera varje hjul individuellt för att optimera grepp och acceleration i kurvor. Normalt är bilen 100 procent bakhjulsdriven, men når man gränsen för grepp skickas upp till 50 procent av kraften till framhjulen. Fram sitter det en upphängning med dubbla länkar och ”semivirtuell styraxel”. Bakre upphängningen är Alfas multilink-system med 4,5 länkararmar. Elektroniskt stötdämpningssystem gör det möjligt att välja prestanda eller komfort med en knapptryckning.

På listan över tillval hittar vi bland annat keramiska bromsskivor som spar 17 kilo och lämpar sig bättre för långvarigt hårdkörande i både vått och torrt.

Kan man nöja sig med en något mindre skitsnabb Stelvio finns den från 363.000 kronor – då med 2,2-liters turbodiesel på 150 hk och 8-stegad automat.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se