Nyhett e

Agera RS snittfart: 447 km/h..!

Publicerad 2017-11-05

Herrarna i Bugattis polerade konferensrum tar sig åter för pannan. Vad jättejobbigt det blev nu! Koenigsegg har precis tagit ett troligtvis förbaskat svårslaget fartrekord med en Agera RS på en raksträcka i Nevada, och även putsat tiden 0-400-0. Fabriksföraren Niklas Lilja körde samma repa fram och tillbaka och kunde när Racelogic-utrustningen vittjades konstatera en SNITTFART på båda rundorna på 447 km/h. Innan detta har Bugatti Veyron 16.4 Super Sport en noterad Guinness rekordbok-rubrik som ”världens snabbaste produktionsbil” med en toppfart på 431,072 km/h.

Det var inte mer än några veckor sen som Koenigsegg tog kål på Bugatti Chirons rekordfart 0-400-0. 42 sekunder behövde Chiron, och Bugatti spred nyheten vida omkring – tills Koenigsegg gjorde om samma sak med en Agera RS och samma Niklas Lilja vid styret. 36,44 sekunder är nästan overkligt mycket fortare. Nu har denna tid justerats ner till 33,87 sekunder!

Rekordförsöket kördes på en avstängd del av Route 160 mellan Las Vegas och Pahrump, och ett knappt 18 km långt vägavsnitt spärrades för all trafik och även gångtrafikanter och cyklister fick hitta andra vägar. Teamet har även förhoppningar att de i och med hastigheten satt världsrekord för snabbaste bil på allmän väg vilket de i rimlighetens namn bör ha gjort men vi inväntar officiella uppgifter.

Nu blev det återigen roligare att vara svensk. På fransmännens bekostnad!

Här körs Agera RS 0-400-0 på 36,44 sekunder den 1 oktober (nu har de alltså satt 33,87):


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se