Nyhett e

Allt färre efterlysta personbilar i Sverige

Publicerad 2019-02-21

Om du tillhör skaran av människor som oroar dig för att få din bil stulen så kan du glädja dig åt allt färre tvingas efterlysa sina personbilar i Sverige.

Sedan elektroniskt stöldskydd infördes i slutet av 1990-talet har antalet efterlysta bilar stadigt minskat i landet – och trenden verkar hålla i sig. Det visar statistik från de svenska sakförsäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst AB. Under 2018 efterlystes 7.925 personbilar medan 8.261 bilar blev efterlysta under 2017. Det innebär en minskning med 5 procent.

Dessutom ökar andelen fordon som återfinns. 2017 hade 20,8 procent av de efterlysta bilarna inte återfunnits vid årsslutet, med det i slutet av 2018 bara var 19,6 procent som inte återfunnits.

Efterlysningarna är, inte helt oväntat, vanligast i storstadsområdena. Tillvägagångssättet hos biltjuvarna tycks variera geografiskt. Medan bilrån är vanligast i Stockholmsområdet, så är fortfarande relästölder ett problem i södra Sverige. En relästöld innebär att man använder elektroniska verktyg för att förstärka signalen från bilens nyckel.

Det är enligt statistiken främst bilar av märkena Volvo, Volkswagen, Audi, BMW, Saab och Mercedes som är efterlysta. Av dessa har Audi, BMW och Mercedes störst andel bilar som inte återfinns.

Framtiden verkar alltså ljus vad det gäller att slippa få sin personbil stulen men om man ändå är orolig så finns det en del saker man kan tänka på för att skydda sig ytterligare:

  • Lämna aldrig bilen olåst, utan kontrollera att den är ordentligt låst innan du lämnar platsen.
  • Om du har ett garage, så använd det.
  • Se till att det finns belysning på garageuppfarten och att den är av en typ som tänds om någon är.
  • Din bilnyckel är en värdesak – så hantera den som en sådan. Förvara den inte precis innanför ytterdörren.
  • Om du har ett keyless-system kan du förvara bilnyckeln i en metallburk så att signalen inte når ut därifrån. Kontrollera att det fungerar genom att ta med burken ut och försök att öppna bilen. Om bilen är låst stänger burken signalen inne.
  • Använd larmsystem.

 


Daniel Daleke

bilsport@bilsport.se