Motorsport e

Award-prisade Emils VM-satsning

Publicerad 2019-02-25

Efter att ha vunnit Junior-VM-titeln i rally 2018 utsågs Emil Bergkvist till Årets Rallyjunior inom ramen för Bilsport Awards.

Emil fick utmärkelsen tillsammans med de tre co-drivers som åkte med honom under säsongen, nämligen Ola Fløene, Patrik Barth och Joakim Sjöberg.

JVM-titeln gav även plats i en Ford Fiesta R5 för en satsning på WRC 2 säsongen 2019.

Den satsningen genomför Bergkvist i samarbete med M-Sport Polen som han känner väl från fjolårets JVM-säsong.

Partner är även Jourdan Serderidis belgiska team, J-Motorsport, som Emil tävlade för 2016-2017 i en Citroën R5. Då drabbades svensken av en hel del tekniskt trubbel och nådde inga toppresultat.

Nu är förutsättningarna bättre och till sommaren blir det byte till M-Sports nya R5-Fiesta som då lanseras.

– Vi hade visserligen bara en testdag före Rally Sweden. Men bra setup att utgå ifrån och den tidigare R5-erfarnheten hjälpte att snabbt komma in i körningen. Under rallyt följde vi den plan vi gjort upp med vår polske raceingenjör och är jättenöjda med fjärdeplatsen, berättar Emil.

Programmet fortsätter i Portugal och sedan följer VM-ronderna på Sardinien, i Finland, Tyskland, Spanien och Wales. De sex bästa av sju resultat får räknas.

– Vi har valt de tävlingar vi tror passar oss bäst och bara Spanien är ny för mig. Målet är att alltid komma i mål och ta bra med poäng. Lyckas det, kan det bli medaljplats.

Emil har goda förutsättningar, men inte jämförbara med Pontus Tidemands säsonger som fabriksförare för Skoda. Å andra sidan har ju fabriksförarna i WRC 2 nu en egen klass, WRC 2 Pro, och Emil och co-drivern Patrik Barth kan fokusera på medaljstriden i privatteamklassen.


Text: Thomas Lindberg och Mikael Johansson

Foto: Micke Fransson.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se