Bilsport play e

Barnsligt kul: Dodge kommer med en SRT-Durango

Publicerad 2017-02-08

Den är uppenbarligen kapabel till fyrhjulsdrivna burnouts – Dodge stora Durango masserad av SRT-avdelningen. De kallar den ”Amerikas snabbaste, mest kraftfulla suv med tre sätesrader”. 2018 kommer den i trafik, med en Hemi-V8 kapabel att skicka åbäket till 402 meter på 12,9 sekunder.

Tydligen ”dodgar” märket den uppenbara faktan att Tesla Model X också har tre sätesrader och gör 0-100 betydligt snabbare än Durango SRT. 0-96 km/h (60 miles) tar i Durango SRT blixtrande snabba 4,4 sekunder medan Tesla Model X toppmodell gör det på ännu mer blixtrande jättesnabba 2,9 sekunder.

Effekten är i alla fall 475 hk, och karossen är bredare än en vanlig Durango. Den har även en egen motorhuv med luftintag och luftutsläpp. Växellådan är 8-stegade TorqueFlite-automaten, kalibrerad för snabba växlingar och maxvrid till de hjul som behöver det mest.

Inuti är det kolfiberpaneler, velour-mattor på golvet, mocka-klätt tak och mocka-klädda a-stolpar. I fram- och mittensätena får man kaptensstolar som har både kyla och värme, ratten har paddelväxling.

Den har 15-tums ventilerade bromsskivor fram med sexkolvsok, med 20-tumsfälgar med 295/45ZR20-däck från Pirelli. Det finns launch control och sju olika körlägen varav ett ”valet”-läge som åstadkommer V6-effekt om man behöver låna ut bilen. Inga ord om pris eller bränsleförbrukning ännu, men det är nog väl tilltagna siffror båda två…


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se