Notis e

Berömda människors vanliga bilar blir dyra på auktion

Publicerad 2013-06-28

Hur mycket extra skulle du vara beredd att betala för en bil som ägts av en historiskt mycket intressant person. En bil som kanske har synts flitigt i pressen under tiden.
Hur intressant person skulle det då krävas för att du skulle slanta upp säg 250.000 kronor för en Audi Cabriolet 2.3E från 1994?
Det är just vad auktionshuset Coys räknar med att Prinsessan Dianas gamla bruksbil ska dra in. Flitigt publicerad i skvallerpressen när paparazzis fotoraferade Diana skjutsande sina söner i bilen är detta världens förmodligen mest berömda Audi av just denna modell.
Den är metallicgrön med beige läderklädsel, i perfekt skick, har gått 21.000 miles (cirka 3.400 mil) och beräknas dra in 20.000-25.000 pund på Blenheim Palace nu i morgon, 29 juni.
En kvarts miljon för en Audi 2.3…

Men det är inte den enda kändisbilen. Missar du prinsess-Audin finns en Austin Mini som köptes ny 1965 av Beatles manager Brian Epstein. Bilen köptes kort därefter av George Harrissons bror Peter Harrison som ägde den fram till 1971.
Det är alltså högst sannolikt att de fyra Beatlarna har kommit i kontakt med just denna lilla Austin. Det kan till och med vara så att det var den som utlöste beatlarnas fascination för hundkojan. De körde ju sådana själva och målade om dem.
Bilen antas vara det enda orenoverade exemplaret av hundkoja med Beatles-koppling och beräknas dra in mellan 18.000 och 22.000 pund!

vet du förresten vem Tara Browne var? Om du uppskattar de mörka brygderna från Guinness kan det vara intressant kunskap att hon var arvtagerskan till Guinness förmögenheter och en känd personlighet i Storbritanninen under 60-talet. 1965 köpte hon
AC Cobra 289 MK III hon lät en då känd popkonstnär vid namn Dudley Edwards designa om, vilket resulterade i en Cobra med rosalila lack och inredning.
De senaste 40 åren eller så har den ingått i en privat samling och när den säljs beräknas den dra in 300.000-350.000 pund.
Trots att det motsvarar runt 3.5 miljoner kronor kan arvtagerskans Cobra mycket väl vara den mest rimligt värderade bilen i denna trio. Det är trots allt en cobra i mycket gott skick och i ett mycket speciellt utförande.

Nåväl. Det finns andra fina Audi 2.3 att hitta för en tiondel av pengarna. Detsamma gäller hundkojor som kräver renovering innan de klarar besiktning.
Men vem har ägt dem?


Johan Eriksson

bilsport@bilsport.se