Bilbyggen e

BMW-cabbe med Frozen-tema slåss mot barncancer

Publicerad 2015-04-03

Ronneby-killarna Niklas Sahlin och Kristian Ek visar upp sin Frozen-inspirerade och breddade BMW E46 cabriolet på Elmia den här helgen. En bil vars syfte är att sopa in pengar till Barncancerfonden.
– Minst 10.000 tänkte vi samla in, berättar Niklas, men Meguiar´s gick in med så mycket pengar så nu har vi målet 20.000 istället.

De har nära anhöriga som drabbats av cancer, och de vill helt enkelt dra sitt strå till stacken.
Inspirationen till temat kommer bland annat från en finsk Ice Age-bil som syntes på utställningarna för några år sedan – även det en odödlig Disney-film. Men något stort fan av filmen är i alla fall inte Niklas som vi får tag på via telefon. Han har nämligen barn i målgruppens ålder …
– Jag är sååå trött på den! Den ska rulla hela tiden hemma, och är man i bilen så måste man höra låtarna i radion. Jag hatar den, säger han och skrattar.

Bilens utsida är i grunden lackad i BMW:s alpinvita, och försedd med magiska airbrushmålningar av Tom på Wicked Paint, en herre vars linjer ser mer fotograferade ut än tecknade för hand. Delar av bilen har också fått en effektfull lack som kallas för ”crystal effects”, som trollas fram med hjälp av en minst sagt svindyr spray som kristalliserar sig över lacken. Därefter kan man klarlacka in resultatet.
– Jag tror vi betalade 2.000 kronor litern för medlet, det finns inte att få tag på i Sverige men vi fick det genom lackeraren och bilbyggaren Eplamojje, berättar han.
En detalj som inte kommer märkas förrän lamporna slocknar och alla har gått hem är fälgarna, de är nämligen målade i en självlysande färg.

Det är ett maffigt stereobygge i bilen, med baslådor och skärmar högt och lågt. Instrumentpanelen består av en iPad, och på sidorna av bilen rulla fyra små skärmar korta avsnitt av filmen. På taket är det en takbox med högtalare för att ingen i de närmaste kommunerna ska missa att man ska ”let it go”. Kanske hittar vi Niklas och Kristian med hörselskydd någonstans en god bit från bilen …

Bilen hittar du i Meguiar´s monter – de är en av sponsorerna som killarna vill rikta ett stort tack till. En annan som varit avgörande under bygget är Charlie Strandberg på Ronneby Lackcenter som ställt upp jämt. Bland annat har duon fått vara i lokalerna på nätterna och bygga. Även Tom på Wicked Paint har gjort mer än tillräckligt.

Och som svar på Bilsports måste-fråga ”körde ni bilen till mässan?” får vi avslöja att det för säkerhets skull var en trailer queen, i alla fall när det gällde premiärutställningen. Resten av sommaren vankas det körningar över hela norden till olika bilutställningar.
– Det är en 330, så den är ju gjord för att köras med, avslutar Niklas.

> Här kan du ge ett bidrag till Barncancerfonden i Frozen-bilens egen insamling!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se