Nyhett e

BMW M – på 100% el!

Publicerad 2017-01-13

Förknippar du BMW:s M-bilar med riviga tongångar, kanske aningen hög sopparäkning när det är som allra roligast och en potent bensinmotor? Då kan du redan nu börja tänka om, för framtiden är elektrisk – även för något så heligt som M-bilar.

Det är i en diskussion med Auto Express under pågående bilsalong i Detroit som samtalet med BMW:s M-divisionchef Frank Van Meel kommit in på framtiden, och den innehåller elektrifierade M3, M4 och M5. Det är ofrånkomligt menar han, men tidsaspekten är inte klar.
– Vi har fortfarande ett bekymmer med vikt/effekt-förhållande när det gäller elektrifiering vilket gör det svårt att kombinera med motorsportfilosofin, sa Meel.

Först ut blir hybridversioner där elmotor ackompanjerar traditionell motor för att primärt ge en effektboost men förstås även dra ner förbrukningssiffrorna.
– Vi ser redan start/stopp-funktioner på M-bilar, och nästa steg är elektrifiering. Till slut ren elektricitet, men det kommer ta ett tag.

Han yppar även att vi kan glömma en M-version av BMW i8, och även om de två undermärkena (i och M) jobbar tätt med ny teknik så finns den kombinationen inte längre på att-göra-listan.
– Det skulle inte ha någon mening, det är två olika inriktningar. M handlar om kompromisslös motorsport, medan ”Project i” tittar in i framtiden och det handlar kompromisslöst om effektivitet.

Källa: Auto Express


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se