Racingbloggen e

Bomben: DTM till Sverige 2020!

Publicerad 2019-09-19

Alldeles nyss presenterades en nyhet som nog skakar större delen av den svenska motorsportpubliken: DTM kommer till Sverige och Anderstorp nästa sommar!

Tävlingen i Sverige blir den fjärde av totalt tio på 2020 års DTM-kalender. Arrangemanget i Anderstorp äger rum den 12-14 juni.

Därmed får alla motorfans i allmänhet, och touring car-fans i synnerhet, för allra första gången en möjlighet att se DTM-serien på hemmaplan i Sverige. Joel Eriksson tävlar som bekant i mästerskapet sedan i fjol och har hittills hunnit köra in en seger och ytterligare två pallplatser för BMW:s räkning.

– Det känns nästan overkligt att DTM kommer till Sverige, säger Joel Eriksson. Det är helt fantastiskt. För mig har det alltid varit en dröm att få tävla på hemmaplan inför vänner, fans och familj. Det här är verkligen en stor dag för svensk motorsport. Grattis till Anderstorp och Scandinavian Raceway som har lyckats med något väldigt speciellt.

Anderstorp är den enda banan i Sverige som har den FIA-klassificering som krävs för att arrangera den här typen av stora, internationella evenemang. Senast banan stod värd för något jämförbart var 2007 då man arrangerade FIA WTCC.

– Vi är otroligt stolta över att få vara med och ta ett mästerskap som DTM till Sverige och den svenska motorpubliken, säger Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club. Det här är en fantastisk möjlighet som vi har jobbat hårt i månader för att förverkliga. Vi ser mycket fram emot att, tillsammans med DTM, arrangera årets racinghändelse i Sverige här hos oss på den världsberömda mossen i Anderstorp den 12-14 juni 2020.

DTM-bossen Gerhard Berger tillägger:

– Jag är mycket glad att DTM kommer att tävla i Sverige för första gången. Det är ett spännande tillägg till vår kalender och jag är övertygad om att den svenska motorpubliken kommer uppskatta att se de här bilarna på hemmaplan. Jag har också några fina personliga minnen från Anderstorp: jag körde en Schnitzer BMW 635 CSi där på 80-talet. Det är verkligen en fantastisk bana.

Jag har faktiskt själv haft möjligheten att jobba med det här projektet lite på insidan, och jag kan bara konstatera att det jag sett så här långt i dialogen mellan Scandinavian Raceway och DTM verkligen har imponerat. Det finns en stor vilja att sätta den småländska mossen på kartan igen, och DTM-projektet har presenterat den chansen. Det är väldigt kul att se att man greppat den med båda händerna och tycks dra åt samma håll från alla nyckelinstanser för att göra det här bra.

Spännande tider väntar i Anderstorp, och racingsverige, framöver. 12-14 juni – det blir en helg att ringa in i almanackan.


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se