Redaktionsbloggen e

Bra ljud stänger ute omvärlden

Publicerad 2019-08-14

Vid det här laget har vi alla varit där.

Du väntar på ett sms. Där kom det. Vägen öppnar upp sig och du har en lång raksträcka framför dig. Men oj! Vad nära vägrenen du ­hamnade.

Nästa gång kör du ”bara” i 30 km/h, så då är det ju lugnt. Ska bara byta låt på mobilen. Först i backspegeln ser du att du körde förbi ett övergångsställe. Riktigt gött att ingen stod där, tänker du och byter låt igen.

Det är lätt att låta mobilen ta över. Tyvärr har jag behövt påminna mig själv om att det är förbjudet och ­idiotiskt när jag kör och ”bara ska ­kolla en grej”.

Om du har svårt att låta bli din ­telefon kan du alltid skaffa dig en chaufför. Då kan du sitta i baksätet och fortsätta trixa.

Eller – invänta framtiden. För självkörande bilar kommer, det är säkert. I vilken omfattning är mer osäkert. De kommer kanske aldrig bli helt ­perfekta, men än så länge finns det mycket kvar att önska av ­”autopiloter”, det har vi sett flera tragiska exempel på. Lika tragiskt är det också att självkörande bilar till skrämmande stor del verkar vara verktyg för att fylla ­privata ­Youtube-kanaler med.

Har du inte råd med chaufför, ­eller tid att vänta på framtiden, har jag ett ännu bättre tips: Passa på att köra bil när du sitter bakom ratten!

Sätt mobilen på ljudlöst och stanna hellre om du tror att det är statsministern som försöker nå dig på chatten. Sätt upp en spellista med musik du är nöjd med eller fyll cd-växlaren om du är lite gammaldags av dig.

Att just njuta av ­musik i bilen är ett bra sätt att drömma sig bort en stund. För mig blir det ännu mer ­avkopplande att köra. Sträckorna blir kortare. Alla missljud som jag försöker förtränga hörs inte längre, det är också en fördel …

Tänk på att bra ljud i bilen gör massor för ditt välmående!


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se