Nyhett e

Bräck visar upp nya gatmonstret P1 LM

Publicerad 2016-06-23

Lanzante Motorsport ska på uppdrag åt McLaren bygga sex gatlegala P1 GTR, som får namnet LM som en tydlig referens till föregångaren McLaren F1 LM. P1 GTR är raceversionen av gatbilen P1 som är hårdare, snabbare och en mer obekväm långfärdsbil.

McLaren behåller ett av exemplaren. Av de som ska säljas blir fyra orange och en grå – precis som McLaren F1 LM som numera är en högt värderad samlarbil. Den här lär gå samma väg!

Jämfört med racebilen så har den 3,8-liters V8 hybridmotorn i LM-versionen justerats en aning för att klara av att gå på macksoppa, men den ska fortfarande lämna samma 986 hästar. Man har också lyckats kapa bort 65 kilo genom att använda ett avgassystem i lättviktiga metallen Inconel, dumpa lufttrycksystemet för att höja bilen i depån och så har man bytt ut glasrutor mot plast.

Aerodynamiken är förvånande nog vässad med ytterligare vingar både fram och bak. Inuti är det aningen lyxigare än i racebilen tack vare Alcantara-sydda paneler, och så sitter det samma typ av ratt som Lewis Hamilton hade i sin McLaren MP4-23 (F1-bilen) som han vann med 2008.

Kenny Bräck jobbar som testförare och med utveckling av McLarens bilar, och här visar han upp prototypen som i helgen ska köras på Goodwood Festival of Speed tillsammans med nya McLaren 570S Sprint.

Så här ser föregångaren ut; McLaren F1 LM:

Här är nya McLaren 570S Sprint som är enbart för banbruk:


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se