Motorsport e

Brittisk dragracingikon till Tierp

Publicerad 2018-06-04

Dennis Priddle är en ikon inom brittisk dragracing med en gedigen internationell karriär. Nu kommer han Tierp Arena under EM 7-10 juni för att fira att svensk dragracing fyller 50 år.

– När jag ser tillbaka på min första resa till Sverige så inser jag hur mycket detta vackra land har betytt för mig och dragracingen, berättar Dennis Priddle.

Dennis är dragracinglegenden som från början inte var påtänkt som förare. Snarare gjorde slumpen att han hamnade i sittbrunnen i en Top Fuel dragster på den allra första officiella dragracingtävlingen i Sverige, närmare bestämt “First Go” på Anderstorp 1968. Och inte nog med det. Han imponerade genom att köra de 402 metrarna näst snabbast i Europa någonsin. Genombrottet ledde till en lång internationell karriär inom dragracingsporten.

Det var på inbjudan av Swedish Hot Rod Association (SHRA) som föraren Rex Slugget och Dennis Priddle anlände till Sverige för att delta i tävlingarna. Det var en vacker dag, minns Dennis, som de satte av mot Anderstorp med deras bil Tudor Rose och konkurrenten Clive Skiltons bil. Vägen gick först söderut mot Malmö och sedan in mot landet. Till deras stora förvåning gick vägen efter ett tag över till en ojämn grusväg.

– Bilarna färdades på öppna trailers och vi kunde se hur de studsade längs färden. Jag var tvungen att placera klossar under chassit för att minska vibrationerna så långt det gick, fortsätter Dennis.

När de väl kom fram insåg han att det var mödan värt. Banan var perfekt med en raksträcka tillräckligt lång för att anlända med flygplan – något som självklart Clive Skilton gjorde.

Grusvägen var dock bara början på en serie problem. Clive Skiltons bil startade men saknade kraft. Båda teamen hjälptes åt att försöka åtgärda problemet och lyckades till slut. Men det ledde i sin tur till en olycka där Rex Sluggets vänsterben blev överkört av ena bakdäcket. Någon tävling för Rex del var därmed uteslutet. Till råga på allt förklarade promotorn att utan show – ingen betalning. Stämningen var minst sagt deppig, minns Dennis. Men nu uppstod en möjlighet.

– Tanken hade alltid varit att Rex var tävlingsföraren, medan jag enbart testkörde bilen. Det här blev mitt genombrott som förare och i slutet av dagen körde jag en sekund snabbare än Rex någonsin hade gjort.

Resten är historia konstaterar Dennis Priddle som gjorde en gedigen tävlingskarriär och har besökt Sverige otaliga gånger.

– Sverige är utan tvekan ett av mina favoritländer att tävla i, avslutar han.

Under EM-deltävlingen Tierp International 7-10 juni kommer Dennis Priddle att finnas på plats för att berätta om sina upplevelser genom åren. På plats tillsammans med Dennis kommer även flera av sportens verkliga pionjärer inom svensk dragracing att finnas, tillsammans med några tidstypiska bilar.

Källa: Tierp Arena


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se