Motorsport e

Bröderna Hansen i ny VM-satsning

Publicerad 2019-03-11

Första helgen i april startar rallycross-VM 2019 i Abu Dhabi. För svensk del riktas intresset i år på Anton Marklund, som ska tävla för GC Kompetition. Och på bröderna Timmy och Kevin Hansen som med bara veckor kvar till premiären fick sina styrningar klara med nybildade Team Hansen MJP.

Efter vad som beskrivs som ”den mest utmanande perioden någonsin” i Hansen-teamets tävlingshistoria, var det med lättnad som de presenterade att de kommer delta i rallycross-VM 2019.

– Månaderna efter Peugeot Sports beslut att stänga ner sin rallycrossverksamhet har varit vår tuffaste tid någonsin, avslöjar teamchefen Kenneth Hansen.

Familjen har lagt enorm energi under vintern på att få till en VM-satsning och till slut hittade de en lösning med österrikaren Max Pucher.

– Det blev en riktig sista minuten-överenskommelse. Men nu är vi här och redo att köra med ett litet, men effektivt team.

 

Team Hansen MJP kommer att, med Timmy och Kevin, köra två Peugeot 208 WRX SuperCars.

För bröderna är det naturligtvis en stor lättnad att nu kunna fokusera på tävlandet igen.

Timmy tillhör VM-seriens absolut mest rutinerade förare. Inför den här säsongen var han en av blott fyra piloter som startat i samtliga VM-deltävlingar sedan VM infördes 2014.

Och eftersom han kört 42 finaler, tagit 24 pallplatser och fem delsegrar räknas han som säsongens kanske starkaste utmanare om VM-guldet.

– Ser man till de anmälda förarna och teamen kommer årets säsong att bli utmanande. Lägg där till ett par nya banor så ser det här riktigt spännande ut. Nu har vi nya mål och förhoppningsvis nya segrar framför oss, kommenterar Timmy.

Lillebror Kevin har kört två kompletta VM-säsonger och är givetvis också full av tillförsikt.

– Fantastiskt att vi kan återvända till VM som ett familjeteam. Det blir ingen enkel uppgift att slå sig fram i toppen i årets mästerskap. Men jag ser fram emot podiumplaceringar, menar Kevin som skaffat rutin i 30 VM-tävlingar och elva finaler men ännu inte nått pallen.

 

Teamägaren, Max Pucher, har själv kört 13 VM-lopp och fokuserar nu på att driva sitt team tillsammans med familjen Hansen.

– Det kändes bra när Kenneth och jag bestämde oss för att slå våra påsar ihop. Vi har en liknande vision för sportens framtid och jag ser fram emot säsongen mer än någonsin.

Veckorna före årets VM-premiär i rallycross var 16 förare från elva nationaliteter anmälda.

De tre tidigare världsmästarna, Petter Solberg, Mattias Ekström och Johan Kristoffersson kommer inte att köra i år, vilket innebär att vi i höst får se en ny världsmästare i rallycross.

Kan det bli svenskt igen? Ja, det hoppas bröderna Hansen och Anton Marklund.

 

VM-kalendern 2019

5 apr, Förenade Arabemiraten, Abu Dhabi (NY)

27 apr, Spanien, Barcelona

11 maj, Belgien, Spa-Francorchamps (NY)

25 maj, Storbritannien, Silverstone *

15 juni, Norge, Hell *

6 juli, Sverige, Höljes *

3 aug, Kanada, Trois-Rivieres

31 aug, Frankrike, Lohéac *

14 sep, Lettland, Bikernieki *

9 nov, Sydafrika, Killarney

 

* = Både VM och EM för SuperCar.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se