Bilsport play e

Byt däck – annars gör vi det!

Publicerad 2016-05-12

En aktivistgrupp som kallar sig för Däckpiraterna har tröttnat på att det far omkring en halv miljon bilar med dubbfria vinterdäck (friktionsdäck) på sommaren. Lagligt, men dumt ur ett flertal aspekter. De berättar lite kryptiskt i ett brev till oss att det är aktivister med bakgrund från räddningstjänst och ambulanssjukvård som i ren och skär frustration tagit tag i frågan. Här tar de sig in i ett garage och byter ut fina fälgar med dubbfria vinterdäck mot trista plåtfälgar med smartare sommardäck!

”Byt däck – annars gör vi det!”

Det kan mycket väl vara någon med ekonomiska intressen kring ämnet sommardäck som fejkat ihop den här filmen, du får själv skapa dig en uppfattning. Budskapet är dock bra – dubbfria vinterdäck på sommaren har längre stoppsträcka än motsvarande sommardäck på våt asfalt, och har ofta sämre stabilitet när det handlar om kurvtagning och kan öka risken för vattenplaning.

Brevet till redaktionen:

Jag vill tipsa dig om eller om du skickar det vidare till någon annan på redaktionen att vi är en grupp aktivister – Däckpiraterna – som har tröttnat på att fler och fler åker omkring på odubbade vinterdäck på sommaren utan att någon gör något åt det. Som vi vet är det livsfarligt då bromssträckan är upp till 40 procent längre när det är varmt och att bilar med odubbade vinterdäck är överrepresenterade vid dödsolyckor under sommarhalvåret. Enligt Sifo är det 250.000 bilar som åker runt med odubbade vinterdäck på svenska vägar i sommar.
Därför har vi tagit lagen i egna händer och börjat åka runt nattetid och byta däck på bilar som har odubbade vinterdäck. Istället sätter vi på nya sommardäck på en billig plåtfälg. För bilägaren är det en vinst sånär som på att de kanske blir av med en finare fälg. Vi har filmat ett av våra tillslag som ni kan hitta på Youtube om du söker på Däckpiraterna eller om du söker på #däckpiraterna alternativ ni går in på vårt Twitterkonto: https://twitter.com/dackpiraterna?lang=sv. Följ gärna vad som händer där för vi har många aktioner på gång.
Vi har redan fått bra spridning på filmen och vi hoppas att det är många som byter däck nu – annars gör vi det åt dem. Syftet är förstås att sprida budskapet kring hur livsfarligt det är att köra med odubbade vinterdäck på sommaren och att förhoppningsvis få till en lagändring som gör det förbjudet. Hjälp oss gärna att sprida budskapet.
Vi – Däckpiraterna – är alltså en aktivistgrupp som verkar i det fördolda och som består av en grupp personer med bakgrund från räddningstjänst och ambulanssjukvård som i frustration tar tag i den här frågan. Vi har helt enkelt sett för mycket som sker i onödan på grund av att folk kör omkring på vinterdäck på sommaren. Vi startade förra året och har i år gått igång på allvar. Vi har tröttnat på bilister som inte tar ansvar och myndigheter som inte agerar.
Nu uppmanar vi alla att byta däck, annars gör vi det.
Det här verkar vara det enda sättet att få något att hända. Om det klassas som stöld spelar ingen roll då det är livsfarligt för både ägaren och medtrafikanter att köra omkring på vinterdäck på sommaren.
Jag är talesperson för Däckpiraterna men vill vara anonym. Ni kan ringa mig på 073-XXX XX XX (borttaget, red.anm) dygnet runt, men jag berättar inte vad jag heter. Vi planerar just nu nya aktiviteter.
Däckpiraterna


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se