Motorsport e

Racerföraren Dan Gurney är död

Publicerad 2018-01-16

I förrgår gick Dan Gurney bort, 86 år gammal. Hört talas om ”Gurney flap”? Det är hans påfund. Det är den bakre lilla listen längs en bakvinge, vikt närmast 90 grader mot vingplanet uppåt.

Dan Gurney var själv en mångsidig racerförare och arbetade samtidigt med utvecklingen av racerbilar, och med hans uppfinning kunde bilar utrustade med vingen ta kurvor betydligt snabbare tack vare att det skapade ett ökat marktryck. Men bara om man samtidigt adderade likvärdigt mycket aerodynamiskt tryck på framvagnen.

Han höll sina framgångar hemliga i flera år, och förklaringen till undrande var att den uppvikta kanten skulle undvika att skada de som knuffade racerbilen. Han försökte ta patent på idéerna, men det fanns redan ett patent på en liknande lösning. Gurney flaps används även på helikoptrars bakre vingar, och vissa flygplan.

För Porsche var Dan Gurney viktig – han vann 1962 års franska Grand Prix i Rouen med en 8-cylindrig Porsche 804. Han är också den första racerföraren att vinna deltävlingar i både Formel 1, Nascar och Indycar-serien likväl som andra sportvagnsserier.
Han var också den som började spruta champagne på vinnarpodiet, en sedvänja som hänger med sedan dess. Dock allt oftare med Pommac … Race in peace!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se