Nyhett e

DeLorean kommer tillbaka – som flygande bil!

Publicerad 2017-08-16

”Dit vi ska behövs inga vägar” sa Doc redan 1985. Lilla biltillverkaren DeLorean blev världskändis i och med filmen Tillbaka till framtiden där deras modell DMC-12 kunde både flyga och färdas i tiden med hjälp av sin ”fluxkapacitator”. Det kunde den dessvärre inte i verkliga livet, men nu tar namnet DeLorean en ny vändning.

Det är brorsonen till John DeLorean, Paul DeLorean, som 2012 grundade företaget DeLorean Aerospace. Målet: att bygga en flygande bil! Hur galet som helst på den tiden, men nu är det en stor industri som jobbar på liknande projekt. DR-7 heter modellen som i ärlighetens namn ser mer ut som ett flygplan än en bil.

Två vingpar och elektrisk framdrivning via dubbla propellrar som kan vinklas rakt ner för vertikal start och landning. 20 mil ska man kunna komma på en laddning har DeLorean tänkt, men man är inte framme vid målet riktigt ännu.

Inom en 12-månadersperiod ska en fullt fungerande radiostyrd prototyp vara färdig, och sen kanske gemene man kan beställa en DeLorean där man faktiskt inte behöver några vägar längre.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se