Motorsport e

Emil Bergkvist klar europamästare i rally!

Publicerad 2015-07-20

När auto24 Rally Estonia avslutatdes på söndagen den 19/7 kunde Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg titulerar sig som segrare i FIA JERC (FIAs europeiska juniormästerskap). Detta trots att en deltävling återstår och de tävlande endast räknar fyra av sex deltävlingar.
I Rally Estonia slutade Emil och Joakim på en andraplats efter att de kört upp sig från en sistaplats efter första dagen. Duon drog på sig ett tidstillägg om tio sekunder efter sen ankomst till första tidskontrollen.
– Det var en mycket olycklig början på rallyt och något jag får ta på mig, säger co-driver Joakim Sjöberg.
– Vi är ett team och det här är sånt som händer, inte värre än att bromsa på
sig i ett vägbyte och få backa, stöttar Emil som menar att tidstillägget inte störde körningen i övrigt.

– Nej, det var inget vi bekymrade oss om under tävlingens gång. Målet var att vinna tävlingen men strategin fick läggas om efter inledningen. Vårt högsta mål var att åka härifrån som segrare i mästerskapet och att pusha mer för att vinna deltävlingen ansåg vi var för riskabelt, särskilt med tanke på hur snabbt Ralf (Sirmacis) körde.
Segrade gjorde Ralf Sirmacis med co-driver Arturs Simins från Lettland.

Veckan inleddes med test på tisdagen då man tillsammans med ADAC Opel Rally Junior Team testade fram en inställning på bilen, en Opel Adam R2, för att fungera så bra som möjligt.
– Vi vill rikta ett enormt stort tack till det proffsiga teamet vi arbetar med. Vi fick till en perfekt inställning på bilen och segern av den här titeln hade inte varit möjlig utan Opel Motorsports proffsiga och seriösa insats, säger Emil som fortsätter;
– Vi vill också passa på att tacka alla som stöttat oss under 2015, sponsorer och samarbetspartners, stora som små, utan deras hjälp och insats hade vi inte stått här i dag.
Vid Bilsportgalan i Stockholm i januari i år utsågs Emil Bergkvist/Joakim Sjöberg till Årets Rallyjunior/Co-driver inom ramen för Bilsport Awards.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se