Motorsport e

Enkel Bilsport tryggar återväxten

Publicerad 2019-06-24

Svenska Bilsportförbundets ”Enkel Bilsport-utskott”, med Thomas Fredriksson (bilden) och Rose-Marie Emilsson i spetsen, jobbar intensivt med att välkomna nya medlemmar till svensk bilsport.

Från årsskiftet och fram till i sommar har de utbildat över 200 nya förare och funktionärer.

Norrbottningen Thomas Fredriksson har ett långt förflutet som aktiv i flera bilsportgrenar. Nu sysselsätter han sig hjärtligt med uppgiften att engagera nya bilsportutövare inom ramen för Svenska Bilsportförbundets verksamhet.

– Vi i SBF-utskottet Enkel Bilsport gör mycket för att få nya medlemmar till ”familjen Bilsport”, som vi kallar oss.

Biltävlande är, hur du än vrider och vänder på det, en dyr materialsport. Därför är tröskeln ganska hög för framförallt unga killar och tjejer som är sugna på att prova bilsport.

Enkel Bilsport syftar till att tävla till så låg kostnad som möjligt. En vanlig ”Svensson-bil” kan bli en tävlingsbil och föreningar kan arrangera flera typer av biltävlingar under det enkla konceptet. Vanligast är olika former av långlopp.

– Vår uppgift är att lyssna på de motorintresserade, både de som redan är SBF-medlemmar, de som vill ta steget in och arrangörsklubbar. Vi lyssnar vad de vill och tycker, sedan ska vi ge dem verktygen med regler, banbesiktningar och annat.

– Runt om i landet finns stor kunskap i form av erfarna funktionärer i våra föreningar. Arrangerar de tävlingar inom Enkel Bilsport får de nya medlemmar. Eventuellt överskott från arrangemangen kan klubbarna sedan återinvestera i sina anläggningar, förklarar Thomas som menar att fler medlemmar gör Svenska Bilsportförbundet starkare.

Fredriksson förklarar att Enkel Bilsport tar in nya medlemmar av vilka många sedan slussas vidare till de traditionella grenarna inom bilsporten.

– Samtidigt vill ju somliga fortsätta köra på den här nivån bara för att det är kul. Vårt viktigaste mål är att ha kul, utan att tumma på säkerhet och miljötänk. Ingen ska göra illa sig och såväl deltagare som funktionärer ska vara i samma skick när de kör från tävlingen som när de körde dit.

Under vintern och våren har Thomas rest runt och hållit en lång rad kurser för nya förare. Även inom grenen offroad som sedan januari i år ingår i Enkel Bilsport-utskottet.

Han berättar om en ung kille som aldrig varit i kontakt med bilsport tidigare. Efter kursen körde han långlopp, tyckte det var så kul att han tog folkracelicens och senare även debutantlicens i rally.

– Medlemmarna är mina arbetsgivare. Utan dem finns inte Enkel Bilsport-utskottet. Så enkelt är det, säger Thomas som även genomfört två internutbildningar för Svenska Bilsportförbundets kanslipersonal.

Redan i mitten av maj hade Fredriksson utbildat 204 nya förare och på så sätt bidragit till återväxten för svensk bilsport.

FOTO: PRIVAT

Bildtext: Thomas Fredriksson ägnar sig med stor entusiasm åt att utbilda nya förare och funktionärer inom SBF:s Enkel Bilsport.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se