Motorsport e

F1-giganten McLaren vill ha svenske Gustav Malja!

Publicerad 2014-03-14

18-årige Gustav Malja från Malmö får sitt livs chans. Han inleder ett samarbete med brittiska Formel 1-giganten McLaren som efter en uttagningsprocess valt att ge Malja en av de mycket eftertraktade platserna i utvecklingsprogrammet McLaren Performance Academy.
Detta innebär att Malja, tillsammans med ytterligare ett fåtal handplockade juniorer från den internationella formelbilsarenan, under året får ta del av den expertis som gjort McLaren till ett av tidernas absolut mest framgångsrika Grand Prix-team.
Förarna i McLaren Performance Academy får full tillgång till stallets specialisttränare, dietister och mentala rådgivare, med syfte att utveckla de egenskaper som krävs för att en dag kunna ta steget till motorsportens absoluta finrum.

Malja – som under säsongen 2014 kommer till start i både Formula Renault 2.0 Eurocup och Northern European Cup (NEC) – beger sig nu direkt till Storbritannien för att spendera helgen på teamets fabrik (McLaren Technology Centre) i Woking strax utanför London.
– Det här är en möjlighet som alla förare drömmer om; en väldigt speciell chans som jag är extremt tacksam över att ha fått, säger Gustav Malja. Mitt slutliga mål är att en dag tävla i just Formel 1, och genom McLaren Performance Academy får jag en fantastisk insyn i vad som krävs för att nå hela vägen. Jag besökte McLaren Technology Centre i samband med uttagningarna och förstod direkt att det här teamet gör allting fullt ut – det var den häftigaste byggnaden jag sett i hela mitt liv, och det känns grymt att få återvända dit både nu till helgen och framöver. Jag vet att jag har massor kvar att lära mig – det är precis därför den här möjligheten är så värdefull – och nu gäller det att ta tillvara på alla nya resurser för att öka mina chanser att i slutändan vinna fler race.

Sedan F1-debuten 1966 har McLaren vunnit konstruktörs-VM åtta gånger, bärgat 12 titlar i förarmästerskapet och kört hem totalt 182 Grand Prix-segrar.

Gustav Malja föddes 4 november 1995 och bor i Limhamn, Malmö.
2010 tog han emot medel ur Ronnie Petersons Minnesfond.
2011 och 2012 blev han pristagare i Rickard Rydell Special Award.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se