Nyhett e

Femman fyller 40

Publicerad 2014-06-25

Fråga: Vilken serietillverkad personbil var först med femcylindrig motor?
Svar: Mercedes W115, eller närmare bestämt modellen 240 D 3.0 baserad på Mercedes kompakt-modell som generationen också kom att kallas.

Motorn fick modellkod OM617 och introducerades 1974 och som ett svar på kritiken att Mercedes fyrcylindriga dieslar (OM616) uppfattades som för slöa, kort och gott. Den nya motorn utvecklade en toppeffekt om 80 hk vilket gjorde den till världens snabbaste serietillverkade personbilsdiesel på sin tid. Sprinten 0-100 km/h klarades på 19,9 sekunder med manuell låda och 20,8 med automat. toppfarten var 148 respektive 143 km/h.
Den nya femcylindriga motorn hyllades för sin mjuka gång och goda bränsleeknomi – som det hette på den tiden bränslepriset ansågs viktigare än själva förbrukningen i sig. Bilen nöjde sig med 10,8 l/100 km.

Med dagens mått mätt framstår sådana siffror rent förhistoriska, men motorn var på många sätt nyskapande och ett stort teknisk framsteg. Bland annat krävdes inga extra handgrepp och moment för att glöda motorn innan den startades. Allt som krävdes var att föra in nyckeln i tändningslåset och vrida om. För 40 år sedan var det ingen självklarhet ens på bensindrivna bilar, vilka ofta hade förgasare och manuell choke.

Första femman och ett viktigt utvecklingssteg på väg mot dagens moderna dieslar firar alltså 40 år. Gratulerar!


Johan Ringshagen

bilsport@bilsport.se