Motorsport e

Folkracekungen mästare i Bilcross

Publicerad 2019-10-07

Landets i särklass bästa folkraceförare kan nu också titulera sig svensk mästare. I Bilcross. För Tobias ”Tobbe” Svärd var helt enkelt bäst när mästerskapet avgjordes i Jönköping.

En som verkligen hade en dålig dag var Uffe Eriksson, Oskarshamn. Med alla möjligheter att nå guldet sprängde han motorn redan i sitt första kvalheat.
– Att förlora är illa nog. Men jag hade åtminstone velat köra om det, suckar Uffe.
Utgångsläget blev därför det att bröderna Tobias och Marcus Svärd, Skebobruk respektive Askersund, slogs om att bli mästare. Båda hade 740 poäng innan start och måste räkna finalen.
Storebror ”Tobbe” glänste direkt och satte överlägsna tider i de två inledande kvalomgångarna. Därmed var han klar för superfinal.
Marcus hade det tuffare och körde sönder ett par drivaxlar. Tog sig ”bara” till semifinal. Skulle han kunna snuva sin sju år äldre bror på SM-guldet måste han vinna även C- och B-final för att kunna spöa brorsan i superfinalen. En i det närmaste omöjlig uppgift. Inte blev det lättare av det ösregn som gjorde banan svårbemästrad. Ändå grejade Mackan sig vidare!
– Synd så klart att inte kvalen gick bättre. Nu hade bilen gått så mycket att den var trött och varm, säger Marcus.
Med tretton segrar bara i år i folkrace, kunde Tobbe lätt räkna ut att efter sitt besök i alternativspåret skulle han vinna när konkurrenterna styrde in där.
– Då är det lätt att börja lyssna efter missljud, för i det läget får ingenting gå sönder på bilen, säger Tobbe.
Det gjorde det inte, utan han fortsatte glänsa genom att också vinna finalen och säkra SM-guldet med marginal.
– Så skönt! För när man går in för det så vill man ju så gärna vinna…
Silver till lillebror Marcus och brons till Fredrik Köhler Vikbolandet, trea i superfinalen.

– Det har varit en fantastisk säsong med väldigt bra arrangörer. Nu ska vi avsluta med prisutdelning och fest och därefter fundera över hur vi ska kunna göra detta ännu bättre nästa år, avslutar Kenneth Karlsson, general och grundare av Bilcross.


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se