Nyhett e

Förbud mot sms i bil på väg

Ett ”mobil-förbud” i bilen har kommit ett litet steg närmare att bli ett faktum. En majoritet att förbjuda sms och kräva handsfree för att få prata i telefon finns i Riksdagen och ett lagförslag för detta ska utarbetas.

Publicerad 2011-04-05

Det finns nu en majoritet i riksdagen för att förbjuda sms:ande vid bilkörning och att införa krav på så kallad handsfree för att få prata i mobilen samtidigt som man kör.
De borgerliga partierna har kompromissat med Socialdemokraterna om ett krav på regeringen att återkomma med ett förtydligande och en skärpning av lagstiftningen, uppger trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) för TT.

Nuvarande lag otillräcklig
Sverige är ett av de sista länderna i Europa som skärper lagstiftningen. Hittills har regeringen hänvisat till gällande lagstiftning från 1951 om vårdslöshet i trafik. Det är redan i dag förbjudet att ägna sig åt sysslor i bilen som äventyrar trafiksäkerheten.
Men den lagen har uppenbarligen inte fungerat, eftersom det är mycket vanligt att människor både pratar i mobilen utan handsfree och sms:ar när de kör.
– Det är vår slutsats, att den inte är tillräckligt tydlig, säger Anders Ygeman till TT.
Trafikutskottets vice ordförande Jan-Evert Rådhström (M) vill inte kommentera frågan förrän utskottet justerar ärendet på tisdag.
Frågan har väckts i ett antal motioner och de borgerliga var ursprungligen emot kraven. Men både S och SD reserverade sig för motionerna, vilket innebar att det fanns stora möjligheter att kraven skulle gå igenom vid omröstningen i riksdagen.
– De såg att de skulle förlora i kammaren. Nu har vi kompromissat i detaljerna men i praktiken är det samma sak, regeringen ska återkomma med tydliggjord lagstiftning på området, säger Ygeman.

Motormännen välkomnar
Motormännens Riksförbund, som länge krävt ett förbud mot sms:ande i bilen och krävt att handsfree måste användas för pratandet, välkomnar beskedet.
– Det är mycket bra. Vi välkomnar att man äntligen nu ger upp den här skampositionen som bara Sverige har haft genom att inte reglera, när det finns så tydliga risker förknippade med detta. Det här är har varit våra två krav, säger Niklas Stavegård, som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
– Att sms:a vid bilkörning är lika farligt som att köra rattfull, så det glädjer oss att man nu tagit våra argument, säger han till TT.
Enligt Motormännen skadas eller dör 15-20 människor per år därför att bilförare pratar i mobilen.


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se