Nyhett e

Ford släpper Focus ST med 280 hk

Publicerad 2019-02-18

Sedan flera generationer tillbaka är RS-modellen kungen i Ford Focus-familjen. Snäppet under finns Focus ST, ett något mer sansat val som bjuder på mycket körglädje.

Fjärde generationens Ford Focus är ute på vägarna och därmed har det blivit dags för en ny Focus ST. Den kommer med två motorer: dels en 2,3-liters turbofyra på 280 hk och 420 Nm i maxvrid, dels en 2,0-litersdiesel på 190 hk och 400 Nm.

Nya Focus ST ska säljas både som 5-dörrars och som kombi. Prestandasiffror är inte släppta, men Ford säger själva att de förväntar sig en 0-100-tid på ”under 6 sekunder” i 2,3-litersversionen.

Växellådorna som erbjuds är en 6-växlad manuell och en 7-stegad automat. Till sitt förfogande har föraren olika körlägen som kan anpassa bland annat dämpning, styrning, gasläge, växellåda – till och emd klimatanläggningen – för olika typer av körning.

– När du väljer bankörningsläget blir bromsarnas respons omedelbart mer direkt och vass, styrningen ger mer feedback, gaspedalen blir mer aggressiv och föraren får mer spelrum inom antisladdsystemet, säger David Put på Ford Performance fordonsdynamik.

Priser för Sverige återkommer Ford med i slutet av mars månad.


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se