Motorsport e

Frivilliga funktionärer firas

Publicerad 2019-05-20

Året runt arrangeras flera tusen biltävlingar runt om i hela världen. Sverige är, trots att det är ett litet land, ett stort motorsportland sett till antal tävlingar och utövare.

För att tävlingar ska kunna arrangeras krävs tusentals funktionärer.

De allra flesta funktionärerna jobbar utan ersättning och tar många gånger ut lediga dagar och semester från sina ordinarie jobb för att kunna engagera sig i bilsporten och för att skapa tävlingstillfällen åt aktiva förare, kartläsare och team.

I bästa fall får ”funkisarna” en lunch, en macka och kanske milersättning för sin insats. Helt säkert är att funktionärerna allt för sällan får den uppskattning de förtjänar!

Internationella bilsportförbundet, FIA, skapar därför ”FIA Volunteers Weekend 2019” den 24-26 maj. Detta för att fira funktionärerna.

– Detta är ett tillfälle att omfamna hela dagen som en dag att tacka alla frivilliga som stöder våra evenemang på alla nivåer, säger FIA:s president Jean Todt.

Med hjälp av hashtag #FIAVolunteersWeekend  på Twitter, Facebook och Instagram kan funktionärer och andra deltagare dela bilder och berättelser om sig själva. Allt för att visa bredden och den vilja som finns att hjälpa till inom bilsporten runt om i världen.
– Det kommer också att främja de positiva fördelar som funktionärerna uppnår genom sitt engagemang i motorsport och det kommer kunna hjälpa till att locka nya människor att engagera sig. Det är viktigt för FIA att ge både erkännande och publicitet till våra funktionärer. Varje funktionärs deltagande är en viktig del för att säkerställa säkerheten och framgångarna för varje evenemang, förklarar Jean Todt.

FIA uppmärksammar funktionärerna vid tio olika internationella event den 24-26 maj. Även i Sverige kommer funktionärshelgen att uppmärksammas.

Men du, funkisarna behöver känna sig uppskattade året runt. Så vi föreslår att du och alla dina vänner, från och med nu, firar alla svenska funktionärer, så ofta som möjligt i sociala medier, med hashtag #BilsportFunkis.

FOTO: MIKAEL JOHANSSON

Bildtext: Glada och för bilsporten mycket värdefulla funktionärer. Bilden är från folkracetävlingen Semesterracet i Vimmerby 2013.

 


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se