Motorsport e

Fyra motorsportgrenar avgörs i Skellefteå

Publicerad 2018-02-19

Under vecka tolv vrids idrottsfokuset mot norra Sverige när SM-veckan startar i Skellefteå. När veckan sen summeras kommer svenska mästare ha korats i 27 olika sportgrenar. Bilsporten har med fyra grenar, crosskart, rallycross och rally som samtliga körs på Klutmarkbanan utanför Skellefteå under söndagen den 25 mars. Centralt inne i stadens tennishall kommer den radiostyrda bilsporten att avgöras från fredag den 23 till söndag den 25 mars.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med specialidrottsförbunden och utsedda värdstäder. SVT är sändande bolag. Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad. Svensk Bilsport har funnits med på programmet sedan vinterveckan 2013 i Falun. Då med rally, Rallytävlingen i Skellefteå kommer att avgöras i skogen runt Klutmarkbanan för att på slutet komma in och avsluta på själva arenan. En bansträckning som delvis tidigare använts under SM-tävlingar i mitten på nittiotalet. Och det kommer bli en riktigt intressant rallysträcka för förarna. Arrangören har även arbetat hårt med att få till sin rallycrossbana i perfekt vinterförhållande.
– Vi arbetar för fullt med att förbereda anläggningen inför SM-veckan. Vi har jobbat i skift i stort sett från november. Det har vattnats när det har varit kallt och det handlar om kopiösa mängder vatten för att få till ett bra isunderlag. Vår bana är väldigt kuperad vilket är en utmaning i sig, både för oss som arbetar med prepareringen av banan men även för förarna som kommer hit, säger Jessica Karlsson, lokal projektledare för bilsporten i Skellefteå och fortsätter.
– Parallellt bearbetar vi rallysträckan som kommer gå runt om vår anläggning. Det är en fin sträcka och som vi har preparerat den väl. Det kommer gå fort och är smalt och sträckan kommer vara riktigt rolig att köra, avslutar Karlsson.

Crosskarten har varit med tidigare, både med klassiska heatkörningar, men även med singelkörning i backe så sent som vid sommarens vecka i Borås. Vinterrallycross har även den provats tidigare i SM-veckan. I Piteå var upplägget liknande och det föll väl ut.
– Vi har använt oss av det här konceptet ett flertal gånger då vi har rally som kör utanför en arena där de kommer in och avslutar och sen varva det med en eller två arenagrenar, så som crosskart och rallycross. Det bli en kompakt tävling med mycket action som är väldigt publik- och TV-vänlig, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Och SM-veckan lockar. Till Skellefteå för att köra SM i rallycross i SuperCar Lites-klassen kommer båda bröderna Eriksson, Kevin och Oliver som tillvardags kört i VM-serien och i den amerikanska rallycross-serien Global Rallycross. De är i skrivande stund i topp i rallycrossens vinterserie, RallyX on Ice. På startplattan i Skellefteå kommer även hemmaföraren Anton Marklund att rulla ut. Även han i en SuperCar Lites.
– Det blir en kul grej och jag kommer köra helt utan press mot de här killarna som kör de här bilarna till vardags. Det är många år sedan jag tävlade hemma och nu dök chansen upp, så det ska bli roligt att få köra framför hemmapubliken igen, säger Anton Marklund som 2017 tog hem EM-guldet i rallycrossens värstingklass, Supercar.

SM-veckan som koncept har sedan starten 2009 vuxit och nu står städerna på kö för att arrangera veckan. Helsingborg och Landskrona står gemensamt på tur för sommarens vecka och redan har städerna för 2019 utsetts. Sundsvall för vinterveckan och Malmö för sommarveckan. Jörgen Ekwall har varit med på SM-veckan sedan starten 2013.
– Konceptet som helhet har vuxit mycket, framförallt har intresset från såväl städer som utövare ökat och fler har insett värdet av att delta i SM-veckan. Och lyckas man dessutom prestera på topp så är SM-veckan ett riktigt bra skyltfönster mot en sportintresserad publik. För det vet vi efter mätningar som vi tagit del av, att SM-veckan lockar mycket publik på plats, men även mycket tittare till SVT och då är det ofta en blandad publik och inte nödvändigtvis den trogne bilsportspubliken som tittar, så för oss inom Svensk Bilsport är årets två SM-veckor mycket viktiga, avslutar Ekwall.

Källa: Svensk Bilsport


Bilsport.se

bilsport@bilsport.se