Bilbyggen e

Garageliv: 832-hästars Saab 9000 Turbo

Publicerad 2018-02-07

Hårigaste 9000 Turbon i Sverige? Inte omöjligt. Roberth Lindgren från Husums bil har ett tydligt och enkelt syfte – rita svarta streck i backen med om somrarna!
– Man blir så lugn av att få snyta ur den, det är som en drog, berättar han.
Strecken klarar den med bravur, tack vare en ägare och byggare som tänjt på gränserna mer än lovligt. Det började redan 2006 när han köpte bilen, efter att ha blivit inspirerad av snabba diton på nätet. Han arbetade sig vidare från originalmotorn som är en välkänd 2,3-liters turbofyra. Chip och avgasrör byttes snart mot större Garrett gtbb 3071-turbo, vidare till ännu maffigare Garrett gtbb35r och i takt med trimmandet blev motorarbetena mer och mer avancerade. Det mesta har han knäckt på egen hand, det enda han behövde lämna bort var fräsning av sätena i toppen som Jörgen Eriksson i Husum stod till hands med.
– Och så har Mattias Sandgren på Sävar Motor mappat den i hans bromsbänk, tidigare har den bara mappats på gatan.
Den är bestyckad med Nira-sprut, 2.200 cc spridare med dubbla 450-pumpar, smidda JE-kolvar och H-profilstakar – och en stor Holset-turbo. Musklerna har fört med sig att det har varit ett visst svinn när det gäller växellådor. Den senaste som Racestuff byggt åt honom, en rakskuren Quaife-låda, hoppas han håller ihop ett tag.
– Det är ingen utställningsbil, men det kan nog vara den värsta 9000 Turbon i landet effektmässigt. Och kommer nån ikapp skruvar jag bara upp laddtrycket lite. Inget är bottnat och det finns mer att ge, skrattar han.
Vill du läsa mer fakta om bilen kan du kolla in ”Bobban” på garaget.

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 2/2018 som finns i butik nu!

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.
> Här kan du läsa mer om vad Garageliv är

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se