Bilbyggen e

Garageliv: Bara Ford på Stefans gård

Publicerad 2018-08-30

Nu är den äntligen klar, Stefan Bjöns åtta år långa helrenovering av en Ford Escort MK2 -75. Ett märke som ligger honom varmt om hjärtat – något annat hittar man inte hemma på gården i Dalarna!

Målet var tydligt redan från början, han visste precis hur han ville att den skulle se ut. Bilen var i risigt skick så det började med en karossrensning, blästring och nerslipning till plåtrent. Chassiet är helt genomgånget med polybussningar, nya gasdämpare, hårda fjädringar och en lagom sänkning på två tum. Anti-dive-kit fram och anti-tramp på bakaxeln, och en nyrenoverad Salisbury-lamelldiff i engelsk axel med 3:77 i utväxling.
– Jag fick tag på en vässad 1600 Crossflow-motor med stora ventiler, portad och deckat block, och med vass kam. Den har fått nya 45:or och tvåtums extraktorgrenrör, berättar han.
Inuti har han monterat nya stolar och baksäte, nytt innertak och med en greppvänlig mockaratt mot den delvis flockade instrumentbrädan. Fälgarna är modellanpassade 7×13-tums Minilite-kopior, och lacken är klassiska Olympic Blue. Med ett barn på gång i november fick Stefan ordentlig fart, och kunde med hjälp av bästa kompisen Nyman som lackat bilen och farsan och brorsans påhejande få klart den. Summan blev en mysig bil man åker och köper glass i, och kanske råkar få en sladd med ibland! Går allt vägen så kan den dyka upp på Oslo Motor Show i höst.

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 12/2018 som finns i butik nu!

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.
> Här kan du läsa mer om vad Garageliv är

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se