Bilbyggen e

Garageliv: Fälgar för hela slanten

Publicerad 2018-01-25

Fotnot: fotografens namn föll bort i tidningen, han heter Simon Narto och du kan se hans fina alster på flickr eller facebook.com/SimonNFoto

Det var kärlek vid första ögonkastet när John Larsson Sköld från Borlänge såg Larssa Rönnerfjälls gamla M3 med custombyggda BBS-fälgar. När de dessutom plötsligt blev till salu fick han ett tufft beslut!
– Jag vägde fram och tillbaka huruvida jag skulle lägga hela min sommarjobbslön på en uppsättning fälgar eller inte, berättar han.
Men den där chansen gick inte att missa resonerade han med sig själv. Det är BBS for Kercher RX057 med 9,5 tums bredd fram och 12 tum bak, med högglanspolerade ytterbanor på 3,5 respektive 4,5 tums bredd. Kopparpläterade och högglanspolerade centrum, det är alltså en ytbeläggning och inte en färg. Klarlackade för att hindra ärgande.
Han visste ingenting om stance eller ET på den tiden, eller hur sjutton han skulle få in dem i hjulhusen på sin E36 320i Coupé.
– Passar det inte får jag väl bygga om bilen tills det gör det, resonerade han.
Det fick bli att plåtbredda bakskärmarna cirka 2,5-3 cm per sida för att hjulen skulle få plats. Med hjälp av farsan och kompisar har han utrustat bilen med ett M-paket på utsidan, K-sport coilovers och annat ”krimskrams”. Det man inte ser är allt som behövde modifieras för att drömfälgarna skulle passa. Han har designat egna camberplattor fram för cambern på -11 grader, bak krävdes mer jobb. Där är det -13 graders cambervinklar vilket har krävt förlängda länkarmar, omsvetsade bärarmar, ombyggda medbringare till diffen för att kunna köra drivaxlar från 168-diff på en 188-diff – och så är kardanaxeln kortad. Med mera! Utan tips och hjälp från Lisjö Krom hade han nog inte fått ihop bilen, så ett stort tack riktas ditåt.

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 2/2018 som finns i butik nu!

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se