Bilbyggen e

Garageliv: Laddad fyrhjulsdriven Golf-tvåa

Publicerad 2018-08-29

Vi skrev om arbogakillen Jimmie Härnborgs putsade Golf-tvåa redan 2012, då hade han nyss sopat hem People´s Choice på Bug Run och hade planer på både överladdning och fyrhjulsdrivning. Allt det där kan han sätta en bock framför nu. Efter sex års byggtid rör sig bilen äntligen för egen maskin. Det som kvarstår innan stålet kan planteras är mappning av motorn och lite finslipning inuti.

Bilen har han haft sen han var 15 år gammal, idag är han 25 så det är 10-årsjubileum för hans historia med -88:an. När vi besökte honom sist hade han en 1,8-liters totalrenoverad GTI-maskin, den är nu ersatt med en tvålitare från en Golf-trea med ABF-blocket som trimtokiga tyskar använder som bas för 1.000-hästarsmotorer. Med sin HX35-turbo skulle han kunna nå ohyggliga effektnivåer, ett visst Boba Motoring-bygge baseras på samma teknik och hämtar över 1.200 hk.
– Jag siktar på 500 driftsäkra hästar. Bilen byggs främst för banracing och konbanekörning, men visst vore det kul att se vad den kan göra på strippen också, funderar han.

Karossen är ombyggd med kardan och bakvagn för Syncro-drivlinan, men tanken är att bygga om bakvagnen för Haldex system istället. Det finns fyrhjulsdrivna Golf-tvåor från fabrik. Dels de höjda Country-modellerna men även ett fåtal med vanliga karossen. Jimmie har fått uppgifter om fem sådana i Sverige varav en blev donator till hans bygge.
Nu är det snart färdigbyggt i alla fall, och det rycker ordentligt i högertofflan.

– Det går inte att beskriva hur sugen jag är på att köra den efter så här lång tid i garaget, avslutar han.

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 12/2018 som finns i butik nu!

Foto: Bo Lundvang

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.
> Här kan du läsa mer om vad Garageliv är

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se