Bilbyggen e

Garageliv: Ladugårdsfynd med patina

Publicerad 2018-09-07

För tjugo år sen ungefär släpade Göran Erikssons en kompis hem en Charger -69 i tveksamt skick. Den fick genast domen ”reservdelsbil” och hamnade i en lada bland höbalar och annat bråte (se bilden!). Slaktades på godbitar som drivlina och annat, och det gick närmast att se genom karossen. Vinyltaket åts upp av tidens gång.
– Jag har tjatat på honom i säkert femton år innan han gav med sig och lät mig köpa den, berättar Göran.

Ursprungliga planen var att återställa den till ett fint skick så det beställdes hem massor av plåt, men suget att få ut den på vägen resulterade i att fokus hamnade på ny motor, växellåda och att få dit tak och golv. Kanske köra den som den var i något år innan resten fixades till!
– Men det fick jag lägga ner. Jag har förstått på folks reaktioner att det här stuket måste behållas. Med Nascar-fälgarna och -däcken jag köpte blev det rätt lyckat. Och så är det skönt att slippa putsa, jag bor längs en grusväg och det var väl tre år sen den fick en tvätt nu, haha!

Det enda han gjort exteriört är att lacka det nya taket han satt dit och sätta på några klistermärken runt om. Karossen för övrigt är precis som den har blivit. Oputsat rå!
– Jag besökte en Mopar-träff i Orsa för ett par år sen, och finbilsgrabbarna blängde på mig när jag fick all uppmärksamhet. Det var säkert 300 bilar där, men alla stod och glodde på mitt skrot.
Motorn han hittade är egentligen en ”toktrimmad” 340 smallblock. Ordentligt genomgången high performance-maskin med ett hårresande motorljud, och så en 727-låda till det. Funkar ändå till vardags, men oj vad det blir uppmärksamhet när han glider in på bygghandeln med släpet kopplat och motorljudet ekande mellan väggarna …
– Jo jag satte på draget för att få med mig husvagnen upp till Rättvik, men det är ju bra att ha till vardags också, konstaterar han.

Det är nästan poetiskt vackert att tänka sig att Göran enligt egen utsago ”skottar på” med sin Charger -69 utmed grusvägarna. Då kan de svarta blickarna från finbilsgrabbarna totalt kvitta!

Foto: Robert Halldorf (på gatan), Göran Eriksson

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 13/2018 som finns i butik nu!

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.
> Här kan du läsa mer om vad Garageliv är

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se