Bilbyggen e

Garageliv: Porsche Cayenne som okapad A-traktor

Publicerad 2018-06-05

Det var en utmaning modell större – men till slut lyckades det. Andrej Stiftar från Älvsbyn fick ett riktigt bra pris på en Porsche Cayenne från Porsche Center i Umeå. Tillsammans med Bruno Andersson har de låst motorn med en Vmax till 30 km/h istället för 270 km/h, plockat ur baksätet och byggt en låda bakom ryggstöden. Efter att ha överkommit diverse byråkratiska problem har de äntligen fått igenom besiktningen av bilen som traktor.
– Men besiktningsmannen är fortfarande sjukskriven, säger han.
Problemet uppstod när Andrej inte ville kapa karossen på bilen, medan besiktningsföretaget menade att det var så man skulle göra.
– Taket är bärande, och det är massor av säkerhet inbyggt där som man inte vill bli av med. Krockgardiner till exempel, och mycket elektronik. Med hjälp av skriftliga intyg från Porsche så kom vi till slut överens, berättar han.
Traktorn skulle egentligen sonen Ziga ha, men han blev 18 häromveckan så det får bli syrran Nika som fyller 17 som får bruka den.
– Det är skandal att ungdomar kör runt med moppebilar som är helt livsfarliga i trafiken, då sitter man bättre i en Cayenne, menar han.
Byggaren Bruno Andersson har fler okapade a-traktorer på udda modeller på gång, bland annat en 500-hästars Porsche Cayenne Turbo som troligtvis blir världens snabbaste a-traktor till 30 km/h. Och en Chevrolet Avalanche, och en Audi TT som får en sjunde växel i lådan.
– Jag var den som drev igenom att man skulle få använda elektronisk hastighetsreglering, berättar han.

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 8/2018 som finns i butik nu!

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.
> Här kan du läsa mer om vad Garageliv är

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se