Bilbyggen e

Garageliv: RX-4 i version 3.0

Publicerad 2018-10-16

Nu har han haft bilen i 31 år, Lennart Bergsten från ön Hönö utanför Göteborg. Och den har haft ett flertal olika utföranden under 90-talet, kanske har du hängt med förr och minns hur häftig den var redan då. Det är en Mazda RX-4 från 70-talet som han ställde ut på Elmia i sin första skepnad 1989. Andra gången skrev vi 1997 och nu skruvas det för fullt inför påsken 2019 då bilen ska göra storslagen comeback. En Törnrosasömn på 21 år är snart över!
– En dramatisk krasch 1997 förändrade det mesta angående bilhobbyn för mig. Mazdan blev stående till mina killars förtret, de hann växa upp. Men nu blir det uppdatering 3.0. Bättre sent än aldrig, säger han.
Bilen som går fort rakt fram har åkt på många banor i många städer, som snabbast på kvartsmilen har han tiden 11,2 sekunder och 7,4 sekunder på 201 meter. Målet har aldrig varit att köra snabbast utan att ha roligt både vinter och sommar.
Det är inget litet projekt han gett sig på nu. Nytt rörramschassi, ny bak- och framvagn, ny 13b-motor och ny inredning ska det bli.
– Jag ska prova ut chassiet på banan, och bilen ska visas upp på utställningar. Men det här är bara en av Bergstens bilar, berättar han.
Jo, det kan eventuellt bli en trippel av bilar från familjen Bergsten under nästa års utställningar. Lennarts pappa har en toppenfin Volvo 1800, och lillebrorsan Tomas har en frän Amazon. Men första anhalt blir påsken för Lennart och hans RX-4 3.0. Kan knappast gå fel!

Läs alla Garageliv-artiklar i Bilsport 14/2018 som finns i butik nu!

Bilsport täcker in hela bilbyggarkulturen, skriv och berätta för oss vad just du snickrar på! Skriv till oss på Facebook eller maila bo.lundvang@bilsport.se direkt.
> Här kan du läsa mer om vad Garageliv är

Köp tidningen här!

> Prenumerera här
> Är du helårsprenumerant och medlem i Team Bilsport? Läs tidningen på nätet här (aktivera tjänsten här eller läs mer här) – eller i din app på Android och iPhone!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se