Motorsport e

Gästabudstrofén – Årets tredje SM-rally

Publicerad 2019-06-10

Förra helgens South Swedish Rally, med start och mål mitt i centrala Älmhult, var årets första SM-deltävling på grus.

Det hade gått fyra månader sedan Bergslagsrallyt och såväl förare som co-drivers och åskådare verkade ha ett uppdämt behov av rally på högsta nationell nivå.

Startfältet var större än på länge. Publiktillströmningen var massiv. Snittfarterna på sträckorna var hisnande. Till och med traditionell media visade ett visst intresse för rally den här helgen.

Banan var mycket kompakt vilket gjorde sträckorna (som alla förutom SS 1 kördes två gånger) lätta att nå för publiken.

De allra flesta förare och kartläsare verkade stormtrivas och sekundfighterna i samtliga klasser höjde intresset för tävlingen ytterligare ett snäpp.

Högst upp i toppen utkämpade Patrik Flodin och Johan Kristoffersson en nervdallrande strid där varje tiondel av en sekund var viktig. Tyvärr tog fighten slut i förtid, när den sistnämnde prickade en sten på SS 7 och gjorde sönder en fälg.

Flodin, Ilsbo MK, vann tävlingen totalt och övriga klasser toppades av Victor Hansen, SMK Hörby (Otrimmat 2WD), Robin Sandberg, Ryds MK (Trimmat 2WD) och Jimmy Olsson, Storfors MK (4WD Övriga).

Nästa runda

Redan kommande helg är det dags för nästa SM-runda. Nu handlar det om Gästabudstrofén som i regi av SMK Nyköping fått SM-status efter 32 års uppehåll.

Senast det begav sig i Nyköping var 1987. Tävlingen var ett vinterrally och totalsegern gick till Torbjörn Edling, Mazda.

– Det finns ingen i dagens organisationskommitté som var med då, dock har vi många medlemmar som var med även på den tiden, berättar Hampus Juteryd, organisations- och banchef för SM-rallyt.
– Totalt är vi över 300 funktionärer från oss själva och motorklubbar i grannskapet. Banan är utmanande. De tolv specialsträckorna är i ett spektrum från smalt och krokigt till brett och snabbt, lite som finska rallyvägar med så kallade länsmansryggar, fortsätter han.

En nyhet är att rallyt inleds med ett pre-event redan på torsdagskvällen där kända förare och lokala kändisar gör upp på gokartbanan. SMK Nyköping har även valt bort att köra publiksträcka nära stadskärnan med anledning av studentfirandet i city.

85 ekipage är anmälda till tävlingen.

FOTO: MIKAEL JOHANSSON

Bildtext: Patrik Flodin och hans co-driver Göran Bergsten vann SM-deltävlingen South Swedish Rally för en dryg vecka sedan. Nu till helgen är det dags för SM-rally i Nyköping.

Så här ser kalendern ut framöver

Rally-SM 2019

14-15 juni, Nyköping

16-17 aug, Kolsva

6-7 sep, Linköping

27-28 sep, Karlshamn


Mikael Johansson

bilsport@bilsport.se