Bilbyggen e

Gatbilar Eskilstuna – Bilsports fjärde besök

Publicerad 2016-11-25

Vi var där 1986. Vi var där 1997, 2008 – och 2016. Vi fick återse många kända ansikten och bilar, och vår avlagda rapport hittar du i Bilsport 25/2016. Stan rymde mer än vad vi fick plats för, så här kommer några bonus-foton, en liten film och någon längre fördjupning från ”Sméstan”!

etuna-02-1800
Brokig bubbelansamling
Med en av Vilstas många natursköna vyer som fond fångade vi fyra av Eskilstunas riktiga bubbelentusiaster, fast några av dem råkade vara där med andras bilar. Först i ledet står Anders Flodén som var snäll och tog med bortresta kompisen Johan Karlssons fina Porsche 356-replika med folka som botten.
– Han får mycket uppmärksamhet och har vunnit pris här ute på en av träffarna, förklarar Anders.
Bil två hade Anders fru Lena Flodén med sig, det är en halv ton tung leksak med 45 friska kusar som delägs av sonen Timmy – och pappa Anders. Som trea hittar vi William Palm som kör en svart skönhet byggd 1966, en av en handfull okompletta bubblor som han har på lager hos farsan.
– Det blir så, man behöver flera av någon anledning, skrattar han.
Tomas Reintan har haft sin 56:a med 1776-motor sen tio år tillbaka, med fina Porsche 356-bromsar runt om och alla papper i ordning för att slippa problem.
– Jag började med bubblor när jag var 16 och det är lite svårt att sluta, förklarar han.
På armen ser vi att bubblan lär hänga med honom så länge han lever.

etuna-14-1800
Uppskrämd Smallblock plus
Henrik Gustafsson skulle bara byta vevlager på sin Cheva Monte Carlo -71, men det blev byte av toppar, insug, kam och – tja – allt utom blocket egentligen.
– Ingen i min familj gillar jänkare, jag är det svarta fåret, skrattar han.
Bruksbilen har också en 5,7-liters V8, och på förstabilen stod det ”Cadillac”. Efter några tappra försök att bjuda på en sjujävla rökarbild ger han upp och konstaterar att vintern får ägnas åt att byta utväxling och lite annat.
Han hänger med och cruisar med Rusty Chrome Rockers ibland, men varje helg känns något överdrivet menar han.

etuna-04-1800
Renodlat intresse
Eskilstuna är en stor Volvo-stad, tacka fasen för det med Volvo Construction Equipment som är en av stans största arbetsplatser. Där jobbar närmare 2.000 personer med tillverkning av axlar och transmissioner till hjullastare och dumprar. Vad man kör på fritiden? En Volvo Car förstås!
Vackert utspridda i en av tegelgränderna nära Munktellmuséet med sin Volvohistoria hittar vi en oktett av järnmärkesmissbrukare.
Tar vi ligan från vänster i främsta raden så hittar vi Linus Wedlund på kanten, han gled in med sin V70 -06 av Ocean Race-version och Polestar-optimerad T5. Med en sänkning som mäter 55/45 kommer han fram nästan överallt i stan, det får räcka. Intill honom Kim Jarl som kör C30 T5 med många Polestar-hintar och liksom Linus bil med halvsats från Ferrita. Den ska förstås påminna om C30 Polestar, om än svart istället för blå.
– Jag hade en smurf förut men en svart är mer unik, konstaterar han.
André Olofsson från Åkers Styckebruk körde dit sin kopparmetallic 244 -76, en weberpreppad B23 med marinvev. En Volvorines-medlem som sett klubben växa kraftigt.
– Inga inhoppade 740-tak och påhopp, bara skön gemenskap och trevliga arrangemang, förklarar han.
Klubben vann Bästa Bilklubb på Vallåkra, ett bevis på sanningshalten i uttalandet.
Längst bak till vänster en som halkat in på ett bananskal – Dennis Rudolfsson från Vallentuna som var på plats för att få sin nyinköpta S60 Polestar polerad av Jim Lindeborg som står intill honom. En fabriksoriginal Polestar-bil som varit Volvos demobil, och förhoppningsvis inkörd av Thed Björk och Robert Dahlgren.
Jim kör den vita V40:n som är en Carbon Edition, det betyder kolfibertak från fabrik, kolfiberbackspeglar och ilsket röda säkerhetsbälten.
– 254 hästar med Polestar-trimmet, njuter Jim som till sin fasa upptäckt att den är spärrad vid 240 km/h. Bara!
Den saffranslackade V70:n från -98 är en av få svensksålda med taklucka och svart inredning menar ägaren Patrik Granqvist som behöver ny saffran efter 33.000 glada mil.
Den vita V70:n ägs av Christoffer Denesfay, en -11 med R-design, coilovers, 20-tums Vossen-kopior och 300-hästars Autotech-trim.
– Det blev ett skapligt lyft, jag är van med gamla 740 annars, skrattar han.
Längst ut på kanten hamnade Emil Norén som kör sin vardagliga 940 GL. Han hade tänkt komma i sin 940 turbo egentligen, men av någon märklig anledning körde han av en drivaxel dagen innan …

tommy
SIST KVAR. Det bär emot att säga det, men Tommy Wesman hade nog gruppbildens risigaste bil. ”Vi har haft värre” skrattar Tommy som förestår Sunshines lokalavdelning i stan, innan han skramlar iväg på två-tre cylindrar.

Läs Gatbilar Eskilstuna i Bilsport 25 – nästan åtta sidor fullmatad läsning!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se