Nyhett e

Grattis Mazda MX-5 25 år

Publicerad 2014-02-13

Mazda Miata, eller MX-5 som den heter här presenterades den 1 februari 1989 på Chicago Auto Show, för exakt 25 år sedan. Receptet var lika enkelt som genialt – att bygga en bakhjulsdriven tvåsitsig sportbil till lågt pris, med låg vikt och inga krångliga specialdelar. Inte den snabbaste sportbilen, däremot den roligaste med perfekt viktfördelning. Mest ”smil per mil”!

Det är den mest sålda tvåsitsiga öppna sportbilen i världen enligt Guinness Rekordbok, i december 2013 var den totala produktionen uppe i 920.000 exemplar.

2015 kommer en ny MX-5 som är ett samarbete med Alfa Romeo som samtidigt ska bygga en ny Spyder. Fjärde generationens MX-5 blir betydligt lättare än nuvarande generation – kanske så mycket som 100 kilo tack vare lättare chassin och drivlinor.

Här är ett inslag från Jay Leno´s Garage där han träffar Tom Matano, industridesignern som står bakom både MX-5 och RX-7 och Tom Hall som ofta ses som bilens ”fader”. De bor båda i Södra Californien där de första skisserna togs fram. Och som kuriosa kan vi berätta att Miata är forngermanska för ”belöning” och inte något japanskt ord!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se