Nyhett e

Grillar du nya Lexus LS 500?

Publicerad 2017-01-10

Med något som på 40- och 50-talet skulle ha kallats för kromveranda eller dollargrin rullar Lexus nya flaggskepp in med sin enorma grill i fören. Det ska vara vräkigt, och det är något som gäller för resten av bilen också – precis som för första LS-modellen som kom på Detroitsalongen för 28 år sedan.

Lyx och flärd inuti som utanpå. Framstolarna som kan ge både kyla, värme och massage kan justeras i 28 ledder, och där bak kan man få Shiatsu-massage och lägga benen på en fotpall. Största benutrymmet någonsin i en LS! Ljudnivån är dämpad tack vare rejält med ljudisolering, men även via aktiv brusreducering från högtalarna. Mark Levinson-stereo är standard, med tungt ”3d-ljud”. Som tillval kan man få en head-up display på hela 24 tums storlek – världens största. Instrumenteringen består annars av en branschstandard-stor 12,3-tumsskärm.

Maskinellt drivs bilen av en nyutvecklad 3,5-liters dubbelturbo-V6 på 415 hk och 599 Nm, vilket ska ta den till 100 km/h på rappa 4,5 sekunder. Ingen hybridbil som LS 600h, den hade både V8-motor och elmotor. Växellådan har 10 lägen och skiftar lika kvickt som en dubbelkopplingslåda skriver Lexus.

LS av senaste generation är 1,5 cm lägre än den förra, och mäter man huven och bakluckan är de ännu närmare marken. För första gången har LS sex rutor på respektive sida av bilen, och hjulbasen på 3.125 mm är i klass med 7-serie och S-klass i långa versionerna. Totallängden är mäktiga 5.235 mm och bredden hela 1.900. Någon modell med kortare hjulbas finns inte. Bilen har bantats 90 kilo jämfört med sist.

Teknik för säkerhet finns det också gott om. Världsintroduktion är det av ett system som med aktiv styrning kan undvika en gående framför bilen genom att styra runt denna – utan att lämna filen. Man introduceras också något som kallas för Lexus CoDrive vilket ger styrsupport och underlättar körning på motorväg. Inga ord om helt autonoma system.

Pris då? Det är ännu inte offentliggjort, men den långa versionen av nuvarande Lexus LS 600h L kostar från 1.426.300 kronor. Ingen sa att lyx är billigt!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se