Racingbloggen e

Grönt ljus för Rosenqvist på Gateway

Publicerad 2019-08-21

Felix Rosenqvist har fått grönt ljus från IndyCars medicinska team att ställa upp i helgens Bommarito Automotive Group 500 på Gateway-banan.

Rosenqvist kraschade våldsamt i Pocono i söndags – en olycka som Racingbloggen skrev om i måndags – och fördes till sjukhus där han senare konstaterades ha klarat sig undan allvarliga skador.

Efter uppföljande kontroller i Indianapolis, där han bor under säsongen och där också IndyCar-organisationen har sin bas, har Rosenqvist nu fått klartecken att delta i helgens sammandrabbningar på Gateway-ovalen.

Rosenqvist själv har hela tiden varit inställd på att ställa upp i helgens tävlingar.

Felix Rosenqvist:

– Jag är glad att ha fått grönt ljus för start på Gateway i helgen. Det var en stor smäll och jag är fortfarande lite öm, men på det stora hela känner jag mig fullt redo att ge mig in i matchen igen. Jag har blivit väldigt väl omhändertagen under de senaste dagarna och jag har också häpnats av den support jag fått från fans världen över. Jag uppskattar det verkligen. Förhoppningsvis kan jag bjuda igen med en bra show i helgen.

Gateway är en 2.0 km lång oval av betydligt ”långsammare” och säkrare karaktär än Pocono. Snittfarten på ett varv ligger på ungefär 185 mph, att jämföra med över 220 mph på Pocono.

I början av månaden arrangerades ett så kallat rookietest på Gateway, exklusivt för mästerskapets nykomlingar. Enligt uppgifter som Racingbloggen tagit del av var Rosenqvist snabbast på det testet. Marcus Ericsson var trea.

Det återstår att se om, och i så fall hur, kraschen i Pocono kommer att påverka Rosenqvist i helgen. Själv är han övertygad om att så inte kommer vara fallet:

– Jag tror inte att kraschen kommer påverka något. Det fanns ingenting jag kunde göra för att undvika den, så det finns heller ingen anledning att ändra på någonting i min approach till den här helgen. Jag tror bara det är positivt att vara tillbaka bakom ratten igen så nära inpå. Gateway är den sista ovalen på kalendern och jag är fast besluten att göra den till vår bästa.

Bommarito Automotive Group 500 (där 500 i det här fallet avser racets distans på 500 km, ej miles), avgörs natten mot söndag svensk tid på den inhumana starttiden 02.45.

Felix Rosenqvist kommer i helgen att tävla med ett nytt färgschema på sin Ganassi-bil när energidrycksfirman Monster kliver ombord. Han kommer också att tvingas använda ett helt nytt chassi efter kraschen i Pocono.


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se