Nyhett e

Här är däcket som lagar sig själv – ute 2015

Publicerad 2015-01-14

Michelins Selfseal-teknologi får premiär i Sverige i höst som originalmonterade på Volkswagen Passat och någon Skoda-modell, det är oklart vilken i skrivande stund. En liknande lösning från Continental har sålts på bland annat Passat sedan tidigare; ContiSeal.

Däcket i Michelins version har en gummiblandning som täpper till punkteringshål så man obehindrat kan köra vidare där ett normalt däck skulle ha tvingat föraren att stanna och byta det. Detta till skillnad från de så kallade ”run flat”-däcken som har styvare kanter på däcken vilket gör att man kan köra bilen i långsammare tempo till en däckverkstad trots punktering.

Snittet i Europa är tydligen en punktering per 7.500 mil, i vissa sydasiatiska länder en per 3.000. Där växer bilförsäljningen kraftigt och därför satsar man även i den delen av världen på Selfseal-tekniken.

Att använda självlagande däck innebär fler fördelar än att slippa stanna vid vägrenen vid punka. Den som åker omkring med ett tungt reservdäck och en domkraft kan slänga ut det, vilket spar både bränsle och vikt – och ger utrymme över till roligare saker.

Lanseringen kräver inga justeringar av fordonstillverkarna utan är bara att montera direkt på fälgen. Både personbilar och varubilar kommer kunna använda sig av det nya däcket, som kommer släppas fritt till reservdelsmarknaden längre fram.

Varken priser eller dimensioner på lanseringsdäcket finns i nuläget berättar Michelins presschef Lotta Wrangle för bilsport.se.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se