Nyhett e

Här är nya fyrhjulsdrivna BMW M5 – med 600 hk

Publicerad 2017-08-22

3,4 sekunder – längre än så behövs inte för att BMW M5 ska nå 100 knyck. 200 km/h passerar man på 11,1 sekunder, och med M Drivers Package slutar det inte accelerera förrän vid 305 km/h.

Nya BMW M5 som presenterades i sin helhet igår kväll slår förstås sina föregångare men är exakt lika kvick till 100 som ständiga rivalen Mercedes-AMG S 63 i S-utförande som dessutom bjussar på 612 hästar. Båda är numera fyrhjulsdrivna, men M5-fantaster som gillar drivning enbart på bakhjulen kan snabbt koppla bort drivningen över framaxeln.

Motorn är en 4,4-liters V8 med dubbelturbo som lämnar 600 hk/750 Nm, och till den en 8-stegad automatlåda som fördelar kraften till alla hjulen om man vill det. En aktiv M-diff tillsammans med flera olika körlägen gör valmöjligheterna stora.

Som standard får man 19-tums polerade fälgar och blålackerade sexkolvsok fram, enkelkolvs flytande bromsok bak. Som tillval förstås 20 tum stora fälgar och kolfiberkeramiska bromsskivor som spar 23 kilo vikt.

Inuti grannlåten sitter man i Merino-skinnklädda sportstolar och greppar en ny M sport-ratt. Stolarna utlovas ha ännu bättre stöd än tidigare, och inställningsmöjligheterna är också större än sist.

Är man kvick på orderformuläret finns en First Edition som tillverkas i 400 exemplar, den kommer enbart i Frozen Dark Red Metallic och med shadow line, 20-tumsfälgar och inredning med detaljer i högglanspolerad pianolack och med M-stolar. Denna version går loss på drygt 180.000 kronor över grundpriset på bilen som i Tyskland börjar på 1,12 miljoner kronor. Vi uppdaterar artikeln med svenska priser inom kort!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se