Nyhett e

Här är Tesla-utmanaren – kör 64 mil på el

Publicerad 2016-12-15

1.000 hk och fyrhjulsdrivning. 64 mils räckvidd, 0-100 på 2,6 sekunder och en makalöst luxuös interiör för fyra i vitt skinn, med stora panoramaglas och touchskärmar för alla i bilen. Det här är Lucid Air som efter månader av rykten och spionbilder slutligen visas upp i något som påminner om produktionsklart utseende.

Utifrån kan den nästan se ut som sin måttstock Tesla Model S i vissa vinklar med sina korta överhäng, och föraren har en liknande stor skärm vid mittkonsolen. Som Model X har den också en vindruta som sträcker sig en god bit upp på taket. Och som Teslan är den eldriven och har två elmotorer. En driver framhjulen, en bakhjulen. Prestandamässigt är den lika snabb som Model S P100D, vilket betyder blixtrande kvick – i alla fall upp till motorvägsfart.

Det är toppmodellen av Teslan den vill utmana, med ett pris på 160.000 dollar som motsvarar 1,5 miljoner kronor. Marknaden ska den nå 2018, och 250 bilar säljs fullmatade i en första batch – därefter ska billigare versioner dyka upp.

Tillverkaren Lucid Motors säger att de siktar på en produktionstakt om 130.000 om året.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se