Redaktionsbloggen e

Har du problem med att bli övervakad?

Publicerad 2019-04-10

Bilar ska inte kunna gå fortare än 180 km/h. Och bakom ratten har du kameror på dig, som med hjälp av datorer kan bedöma om du är trafikfarlig – trött, onykter, virrig eller bara usel på att köra bil.

Är det riktigt illa kan bilen själv bestämma sig för att köra åt sidan och parkera där. Vad som händer sedan vet jag inte. Du kanske blir uppläxad av bilens infotainmentsystem? Ringer den polisen?

I det här fallet är det Volvos senaste idéer jag pratar om. Idéer som ska främja trafiksäkerheten och säkert kommer att göra det.

Det är inte livsviktigt att kunna köra i över 180 blås. Kul, kanske, i vissa situationer, men räddas några liv genom att strypa toppfarten så känns det väl okej.

Tanken att bli kameraövervakad av sin egen bil känns desto mer olustig. Men den borde inte vara det. För mig är den inte det. Jag har ingen aning om hur många gånger jag blir kameraövervakad varje dag.

De som reagerar hårdast på övervakning i bilarna ropar ofta ”1984 är här” och ”Storebror ser dig!”

Och om man vill sprida sina egna åsikter idag, vart tar man vägen då? Just det, sociala medier, så klart!

Där har etikpoliserna inga problem med att klaga på övervakningssamhället. Samtidigt som de lämnar ut sina namn och e-postadresser, bilder på sig själva, uppgifter om favoritmat, platser de besöker så vidare – till en miljardindustri i Kalifornien. Som ska försöka tjäna pengar genom att sälja deras uppgifter vidare.

Jag finns också på sociala medier och är lite naivt inställd till det moderna samhället. Det blir säkert bra, tänker jag och hoppas att jag inte har något att dölja.

Kameror i bilar, det tar jag med ro. Om jag köper en ny Volvo nästa gång jag ska byta bil så får den väl övervaka min körning.

Jag kan trösta mig med att bilen vid det laget säkert tar hand om hela körningen själv. Och då blir det ombytta roller. Då är det jag som kommer anmärka på alla fel jag tycker bilen gör!

 


Emanuel Gylling

bilsport@bilsport.se