Bilsport play e

Här fjärrstyr han en GT-R från Playstation – i helikopter

Publicerad 2017-10-11

Nissan GT-R/C heter förstås den riktiga GT-R-modellen som går att fjärrstyra. En one-off från Nissan och Sony Europe, som nu testkörts av vinnaren i tv-spelstävlingen GT Academy, Jann Mardenborough sittande i en helikopter ovanför Silverstone-banan. Styrningen sker från en till synes vanlig Playstation-handkontroll, som överför signalerna till en specialtillverkad programvara i bilen. Där sköter fyra ”robotar” styrning, transmission, bromsar och gas. Sex datorer är monterade i bagageutrymmet, de uppdaterar styrfunktionerna upp till 100 gånger i sekunden, och styrningspositionen mäts i 1/65.000:e-del.

Säkerhetssystem finns det tack och lov också; två medarbetare kan rycka in och aktivera bromsar och strypa motorn om den som har handkontrollen tappar kontakt med bilen eller får något annat problem. Hastigheten som uppmättes på banan uppgick till som mest 210 km/h, och snabbaste varvtid blev 1:17.47 med en snittfart på 122 km/h.

Den 18 oktober släpper Sony Gran Turismo Sport, det här är en del av satsningen för att få ut informationen. Och det funkade visst…


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se