Bilsport play e

Här krossar Koenigsegg Bugattis 0-400-0-rekord

Publicerad 2017-10-05

I söndags tog Koenigsegg upp den kastade handsken – Bugattis färska världsrekord med Chiron från stillstående till 400 km/h och tillbaka igen på 42 sekunder är härmed pulvriserat.

> Här kan du se Bugattis körning

36,44 sekunder var allt som behövdes för en Koenigsegg Agera RS med fabriksföraren Niklas Lilja bakom ratten. Körningen genomfördes på danska Flyveplads Vandel, och till 400 km/h tog det 26,88 sekunder. Tillbaka till 0 km/h tog ytterligare 9,56 sekunder och allt som allt behövdes en sträcka på 2.441 meter. Bugatti behövde 3.112 meter! Med tanke på att banan Koenigsegg valde bara var 2.800 meter lång så var det tämligen på håret…

Koenigsegg planerar att göra om samma sak med deras ännu mer kraftfulla Regera, men den här gången fick ”lillebror” med 1 megawatt effekt (1.360 hk) ställa upp. Bilen som ska levereras till en köpare i USA kördes med blivande ägarens goda minne (schysst), och är utrustad med Koenigseggs löstagbara bur. Adderar vikt men säkerhet, något man rekommenderar för banbruk.

Tanken var egentligen att sätta repan på tyska Papenburg-sträckan, men de dåliga väderutsikterna över landet fick företaget att istället välja den danska lösningen.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se