Nyhett e

Hjullyft från fabrik!

Publicerad 2017-04-12

Dodge Demon har äntligen släppts lös. En kombinerad gat- och dragracebil med bara ett enda säte (vill man ha fler går de att köpa för en dollar styck) som med hjälp av sin kompressormatade V8 kör 9-sekunderstider på strippen. Här finns allt man är van med i en dragracebil i form av linelock och launch control, och för gatbruk kan man lägga bort den röda nyckeln och välja den svarta som ger ”bara” 500 hk.

Motorn är av välkänd cylindervolym, 6,2 liter, men det är med betydligt kraftfullare delar än i den motor som bland annat sitter i 707-hästars SRT Hellcat. Här lämnar maskinen 840 hk på macksoppa och har större kompressor, höjt varvtal från 6.200 till 6.500, bättre kylning till motorn och mycket annat.

Guinness Rekordbok har noterat att bilen går upp på bakhjulen vid acceleration på de medföljande klistriga bakdäcken, gatlegala Nitto Drag Radials. Den är dessutom för snabb för att få köras i NHRA:s tävlingar utan förändringar – gissningsvis krävs montering av bur med mera. Deras gräns går vid 9,9 sekunder och den här gör 402 meter på 9,65, och 225 km/h!

Det ska byggas 3.000 exemplar av bilen och de ska säljas i USA medan Canada får en tilldelning om 300 bilar. Priset är ännu inte publicerat.


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se