Nyhett e

Hyundais nya bilmodell betyder f****

Publicerad 2017-05-23

Hyundai Kona – så kommer inte den nya suven heta i Portugal, Brasilien och andra länder som pratar portugisiska. ”Cona” är nämligen ett fult slangord för kvinnans könsorgan. Att det betyder fru på norska och är något man ställer ut vid en olycksplats eller ska runda på RS-banan är ett mindre bekymmer.

Det där med att namnge nya bilar är inte lätt, det finns många språk i världen och nästan allt betyder nåt. BMW har gjort det lätt för sig med sifferserier, och Volvo kommer också undan.

Vi i Sverige har väldigt svårt att glömma Honda Fitta som väldigt kvickt fick byta namn till Fit/Jazz för att inte bli osäljbar i delar av världen, och det finns fler exempel på tokigt namngivna bilmodeller. Ta till exempel Buicks LaCrosse, det var för nära ”se crosser” som betyder ”masturberande tonåringar” ungefär.

Och vilken spansktalande skulle köpa en Mazda Laputa? La Puta betyder ”horan”! Lika illa är Mitsubishi Pajero, där det sistnämnda betyder ”runkaren”. Men det är inte bara spansktalande länder som har fått sin beskärda del av tokigt namngivna bilmodeller. I Finland skrattar fortfarande folk åt Mercedes-Benz Vito, där ”vittu” betyder fan, eller k****a.

Det kvinnliga könsorganet är något som ofta återkommer i den här genren – Ascona råkar också betyda just detta i delar av norra Spanien och Portugal.

För att avrunda storyn kan vi berätta att Hyundai Fitt… förlåt Kona, kommer ges ut under namnet Kauai i Portugal. Det är precis som Kona också en ö tillhörande Hawaii. Förmodligen betyder det något obscent någon annanstans i världen, det får vi återkomma till…


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se