Racingbloggen e

Indy-svenskarna bra med i St. Pete

Publicerad 2019-03-08

Felix Rosenqvist snabbast av alla och Marcus Ericsson på plats tre: den så hett efterlängtade IndyCar-säsongen kunde knappast ha fått en mer explosiv svenskstart än vad som blev fallet i St. Petersburg idag – men det gäller att hålla förväntningarna fortsatt i schack.

Båda svenskarna fick en drömstart i den första fria träningen i förmiddags lokal tid, och även om de sedan föll till 14:e (Rosenqvist) respektive 19:e (Ericsson) plats i resultatlistan i FP2 under eftermiddagen var det alltjämt två nöjda ansikten som sken ikapp med Florida-solen i depån idag.

Resultatet i den första träningen får tas med en liten nypa salt: alla nykomlingar i mästerskapet får tillgång till ett extra set däck i FP1, något som förstås hjälpte svenskarnas framfart – men det var likväl ett kategoriskt styrkebesked. Alla förare hade nya däck (skillnaden var bara att de rutinerade förarna alltså körde ett set istället för två), och att ha både Felix och Marcus i topp tre i första passet för säsongen måste anses som smått sensationellt oavsett förutsättningar.

Felix Rosenqvist

I den andra träningen sjönk varvtiderna med ganska exakt en sekund när de rödmarkerade, mjuka Firestone-däcken åkte på. Här hade svenskarna lite svårare att krama ur det allra sista – ett vanligt återkommande rookieproblem – och resultaten blev också därefter i ett mycket jämnt fält där hela 22 bilar rymdes inom en ynka sekund.

Det fanns dock mer potential än resultatlistan visade i FP2. Felix bromsade på sig och fick ta till avåkningszonen vid Kurva 4 på ett av sina pushvarv på de mjuka däcken (exakt samma sak hände för övrigt teamkamraten Scott Dixon); utan det tror jag att topp fem hade varit inom räckhåll. Dessutom hamnade både han och Dixon – delvis medvetet i träningssyfte – ofta i trafik.

Marcus Ericsson

Marcus, å sin sida, var en av de första som gick ut på de röda däcken. Banan var då inte fullt så bra som den blev senare i passet, och Marcus själv tyckte också att han underkört lite grann på sitt snabbaste varv. Både han och Felix var dock överlag nöjda med dagen och det ska nu bli mycket intressant att se vad morgondagens kval kan uppbringa ur blågult perspektiv.

Nämnas bör att detta var allra första gången de båda körde på Firestones rödmarkerade däck, som inte varit tillgängliga under försäsongen. Det krävs alltid lite träning innan man lär sig var gränsen går på ett däck som genererar så mycket mer grepp, så här kan vi förvänta oss att svenskarna har sin kanske största förbättringspotential.

 

Lindh på pallen

I supportklassen Pro 2000 fick Rasmus Lindh idag ta sig upp på pallen när säsongens första race avgjordes. Göteborgaren startade loppet som tvåa, men tog över ledningen via en vågad manöver på yttern om pole-mannen Parker Thompson redan i första sväng. Lindh anförde sedan loppet fram till varv 16 av 25, då Thompson (som till skillnad från Lindh startat loppet på nya däck) till slut tog tillbaka förstaplatsen och säkrade säsongens första seger. En andraplats var likväl ett mycket väl godkänt resultat för klassdebuterande Lindh, som därmed blev bäste rookie.

Rasmus Lindh i temporär ledning före Thompson

Svensk på pallen i St. Pete

 

I morgon skruvas spänningen upp ytterligare några varv när IndyCar-säsongens första tidskval ska avgöras. Först ut är ett sista träningspass, innan kvalet drar igång 20.30 svensk tid. Kvalet sänds live på Viasat och streamas också på webben. Heja Sverige!


Mattias Persson

bilsport@bilsport.se