Bilbyggen e

”Kan vi flytta påsken till jul istället?”

Publicerad 2016-03-17

Henrik Elg har liksom många andra bråda dagar i garaget just nu. Nästa helg ska nämligen i runda slängar 75.000 personer vallfärda till Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping och serveras färdigbyggda putsade byggen av alla de slag.

För Henrik blir det här 16:e året som bilbyggare, kanske minns du hans breda sammetsbruna Passat som han visade upp för ett år sedan. Nu är det som du ser på bilderna ett annat fabrikat – men det är med en twist.
– Jag tror inte att alla kommer förstå vad det är för bil faktiskt, berättar han under en paus i allt svetsande.

Det är nämligen väldigt mycket svetsande och plåtarbete på den här bilen jämfört med vad det brukar vara. Han har plåtbreddat bilen 28 cm och inte köpt någon färdig styling att tala om.
– Original M3-sidor i plast och diffusor bak från en Mercedes men ingen glasfiber nånstans. Det är skönt, det känns lite mer seriöst.

Bilen ligger tungt lastad med ett par hundra kilo som härrör från ett stereobygge modell värre som sponsrats av BRL. Det är GAS-prylar som det ska låta från, och det är bland annat sex stycken 12-tumsbasar monterade. Sju batterier à 20 kilo styck, och så rejält med blymattor för att ljudet ska stanna kvar i kupén. Det är inget baksäte längre, det fick inte plats.

Han har kunnat jobba periodvis 100 % med bilen sen i december, och har till skillnad från tidigare avslutat delprojekt med bilen allt eftersom.
– Det här är definitivt den bil jag har varit mest noggrann med. Det är 100 % hantverk!

Han har byggt i smyg, till en början för att han ville vara säker på att kvaliteten skulle bli bra. Men sen kom han på att han aldrig har haft någon traditionell avtäckning av sina tidigare byggen. Det blir skillnad på det nästa fredag, då bilen förhoppningsvis är hemlighållen ända till klockan 11.00 då skynket ska ryckas i Sonax monter. Välkomna dit!

> Här hittar du mässans webbsida!


Bo Lundvang

bilsport@bilsport.se